JESU LI KONAKOVIĆ, NIKŠIĆ I FORTO SHVATILI O’BRIENOV GOVOR: Zaustavite se dok ne bude kasno!

Stranke trojke još uvijek imaju vremena, ali samo ukoliko imaju i pameti, da se zaustave na putu rušenja BiH ustupcima prema Dodiku i Čoviću.

  • Politika

  • 03. Feb. 2024  

  • 2

Samo jedna rečenica iz govora Jamesa O’Briena, pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, koji je održao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu natjerala je stranke trojke da navrat-nanos sastave saopćenje u kojem se “peru” od antidržavnih politika, rekonstrukcije Ustavnog suda BiH, zaustavljanja NATO puta…U svojoj reakciji preduhitrio ih je Milorad Dodik koji je ipak prije njih shvatio šta je američki diplomata želio reći, piše novinska agencija Patrija.

O’Brien je u svom govoru jasno precizirao: Sporazum iz Laktaša iznimno je manjkav. Time je stavio tačku na pokušaje trojke da taj papir iz Bakinaca predstave kao razgovor, ideju ili šta već, iako je od prvog trenutka kada je objavljen u medijima bilo svima jasno na šta je trojka pristala na privatnom imanju Milorada Dodika 18. januara.

Ni brojne reakcije političkih aktera, opozicije pa čak i nekih političara iz vlasti, ka oi jasan stav Ambasade SAD o tom dogovoru, nisu bili dovoljni trojci da jasno artikuliše svoj stav i ogradi se od sporazuma iz Bakinaca. I dok nas je šef NIP-a Elmedin Konaković dan poslije Bakinaca sa TV ekrana ubjeđivao kako ništa nije dogovoreno, u istim trenucima predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić objavio je dokument u kojem su korekcije koje predlaže Trojka. Očito da tog dana nije funkcionisala viber grupa gdje svakodnevno komuniciraju Dino-Neka-Edin kako nam to slikovito predočava Konaković.

Nije ni trebalo da O’Brien pojašnjava šta ne valja u sporazumu iz Laktaša, jer prosto rečeno ništa ne valja. No, to samo još trojci ili njenim liderima nije jasno.

U saopćenju koje je trojka danas poslala rezimiraju posjetu zvaničnika NATO-a i visokog američkog diplomate, a osvrnuli su se samo na Ustavni sud BiH lukavo izbjegavajući spomenuti i Izborni zakon.

A ako pažljivo se iščita cijeli govor O’Briena jasno je da ni Izborni zakon kako ga predlaže HDZ, a prihvata trojka o čemu je javnost izvijestio Dragan Čović, nije prihvatljivo rješenje. Posebno ne na način da se mijenja Izborni zakon kojim bi se uvela dodatna dikskriminacija u kojoj bi glas Hrvata u pet kantona vrijedio više i imao prednost u odnosu na glas bilo kojeg drugog građanina BiH. Dok nam stoje presude Evropskog suda za ljudska prava, trojka je pokazala spremnost da ide “bosa po trnju” zarad Čovića kojem uz Christiana Schmidta trebaju zahvaliti što su dio vlasti u FBiH i BiH. I na tu činjenicu ih često podsjeća. Tek toliko da znaju da dug još postoji. Lista želja Dragana Čovića je duga, a trojka je još nije uspjela implementirati.

Prvi pokušaj sapiranja grijeha nakon Bakinaca bio je sastanak o ustavnim promjenama na koji je trojka pozvala sve parlamentarne stranke. No, nijedna opoziciona stranka nije željela učestvovati u tome, pa su se predstavnicima trojke odazvali samo partneri iz HDZ-a, SNSD-a i njihovih satelita. I nakon tog sastanka državni ministar Staša Košarac (SNSD) upozorio je da se trojka izvlači iz sporazuma iz Laktaša. Ono što je Košarac tada najavio kao početak implementacije tog sporazuma, desilo se u srijedu na sjednici Doma naroda PS BiH. Oboren je prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji je usvojen u Predstavničkom domu PS BiH na prijedlog SDA, a što je bila jedna od teza iz objavljenog sporazuma iz Laktaša.

No, kako bi SNSD pokazao ko je šef parade u Domu naroda PS BiH, te kako bi ih trojka ubuduće shvatila ozbiljno, delegati SNSD-a oborili su hitnu proceduru usvajanja Zakona o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Kada je Kemal Ademović (NIP) zatražio da se odmah Kolegij usaglasi o proceduri, Dragan Čović je naredbodavno kazao: “Danas se nećemo usaglašavati.”

Taj zakon je BiH dužna usvojiti kako ne bi završila na sivoj listi FATF-a što će ugroziti poslovanje u BiH, dolazak ali i gubitak investitora, pa samim tim i usporiti ekonomski napredak BiH. O ocjeni evropskih zvaničnika koji pišu izvještaj o napretku BiH suvišno je i govoriti.

Stranke trojke još uvijek imaju vremena, ali samo ukoliko imaju i pameti, da se zaustave na putu rušenja BiH ustupcima prema Dodiku i Čoviću. Ono što su do sada dali moglo bi se i popraviti, ali svaki korak dalje od toga bit će poguban za državu, pa i Bošnjake.

Dok sebe svako jutro gledaju u ogledalo trebaju se zapitati je li bolje da sve stane nego da sve predaju u ruke otvorenih neprijatelja države BiH. A to je ono na šta ih je upozorio i O’Brien.

Pa ako ne slušaju građane i oponente, onda bi barem trebali one koji su instalirali u vlast.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...