ZLOČINCI IZ NAŠEG SOKAKA: Burne reakcije u Zagrebu nakon promocije knjige Valentina Ćorića...

Nadalje, Toma podsjeća da bi se upravo za Kordića, koji je bio osuđen na 25 godina zatvora zbog pokolja u Ahmićima, moglo reći da je Ćoriću utabao put u javni prostor. On se počeo pojavljivati u javnosti 2019. godine “uz jako zaleđe dijela crkvenih struktura”.

  • Regija

  • 04. Feb. 2024  

  • 3

Zagrebački Jutarnji list oštro kritizira nedavnu promociju knjige osuđenog ratnog zločinca Valentina Ćorića u Zagrebu, a koju su osudila udruženja žrtava u Bosni i Hercegovini i regiji, te ovdašnji mediji.

Riječ je o kontroverznoj promociji na kojoj je, uz ostale, bio i osuđeni ratni zločinac Dario Kordić, a na kojoj će HRT-ov novinar Goran Milić, također, uzviknuti “neka živi Herceg-Bosna”. Na promociji je govorio i Dražen Budiša, a prisustvovao joj je i Ivan Jarnjak, bivši ministar unutarnjih poslova Hrvatske.

“Treba ih sramotiti”

Autorica Ivanka Toma, ugledna hrvatska novinarka primjećuje na sceni traganje za “šarmantnim lice ratnih zločinaca”, uz fotografiju šestorice iz vojnog i političkog vrha tzv. Herceg-Bosne osuđenih za “udruženi zločinački poduhvat” na ukupnu kaznu od 111 godina zatvora.

-Znatan se broj ratnih zločinaca pritajio, zadovoljan što ih nitko ne spominje, ali neki ne žele anonimnost, nego scenu na kojoj će izravno ili neizravno propagirati nedjelja zbog kojih su bili osuđeni. Često nailaze na širom otvorena vrata, a publike im ne nedostaje”, piše Toma nakon promocije bivšeg minsitra unutrašnjih poslova tzv. “Herceg-Bosne”.

Autorica, uz ostalo, citira, umirovljenog zagrebačkog profesora i analitičara Žarka Puhovskog koji navodi da ratni zločinci nakon izdržane kazne nemaju formalnih ograničenja, ali su podložni  moralnoj prosudbi. On smatra “da ih treba sramotiti”. Paradoksalno je, kaže, od nekog ko je izdržavao kaznu za rati zločin očekivati da se nakon toga ponaša pristojno.

-Imate situaciju da se Darija Kordića proglašava korak do sveca, koji je uzor katoličkim muževima, kako je to kazao sisački biskup. Taj čovjek hoda naokolo kao da je spomenik sam sebi. Onda imate Ćorića koji piše knjigu o tome kako je pravio vino i takve fine stvari. To može biti zgodno i duhovito, ali jedan pristojan izdavač ne bi takvu knjigu smio objaviti, a da u uvodu sam autor nešto ne kaže i da nema neki komentar ili pogovor nekoga tko bi govorio iz konteksta zločina”, kazao je Puhovski za Jutarnji.

Izdavač Ćorićeve knjige Josip Pavičić osvijetlio je drugi dio hrvatske javnosti koji u Ćorićevom slučaju – unatoč presudama iz Haaga – vidi “nedokazanu krivicu” i čovjeka koji je “potkopavanjem nepodnošljivih pravila u neslobodi osvajao dva-tri gutljaja žudne slobode” i slično.

Poziranje sa zločincima

-I nešto, na kraju, kolegice Toma, Valentin Ćorić nije ‘osuđeni ratni zločinac'”, navest će Pavičić, koji će kolegici iz Jutarnjeg indirektno zaprijetiti tužbom sudu za klevetu jer je Ćorića nazvala “osuđenim ratnim zločincem”!?

Nadalje, Toma podsjeća da bi se upravo za Kordića, koji je bio osuđen na 25 godina zatvora zbog pokolja u Ahmićima, moglo reći da je Ćoriću utabao put u javni prostor. On se počeo pojavljivati u javnosti 2019. godine “uz jako zaleđe dijela crkvenih struktura”.

-Ističe se među ‘klečavcima’ koji mole za predbračnu čistoću, zazivaju zabranu pobačaja, a područje svojih interesa protegnuo je na širenje netrpeljivosti prema stranim ranicima, čemu je vrlo predan na društvenim mrežama. Nakon odsluženja kazne rekao je da ne žali ni za čim šti je učinio u ratu, te da bi sve ponovio. Usprkos svemu, predsjednik HDZBiH Dragan Čović i njegovi suradnici rado ga primaju i s njim poziraju”, upozorava autorica.

Književnica Ivana Bodrožić kaže da joj je “osobito nevjerojatna fasciniranost društva, medija i svih ljudi onim ljudima koji rade nešto amoralno, ljudima koji nikome ne bi smjeli biti uzor”.

Činjenica da se jedan ovakav tekst pojavljuje u Zagrebu, u mainstream medijima, pokazuje da glavni grad Hrvatske itekako ima one koji će podsjećati na istinske vrijednosti. To je, ipak, bitno drugačija činjenica, od, primjerice, Beograda u susjednoj Srbiji, “sigurnoj kući za zločince”, gdje su oni vodeće ličnosti društva, gdje ćemo slične tekstove u vodećim medijima čekati i u narednim godinama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...