AMBASADA SAD-a REAGIRALA NAKON PROMOCIJE KNJIGE VALENTINA ĆORIĆA U MOSTARU: Čović se hvalio da je za evropski put BiH, a onda je odao počast ratnom zločincu

Iz ambasade su poručili da je Čovićevo javno iskazivanje podrške osuđenom ratnom zločincu anatema evropskim vrijednostima koje on navodno zastupa i koje tvrdi da podržava.

  • Vijesti

  • 17. Feb. 2024  17. Feb. 2024

  • 16

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom prisustva predsjednika HDZ-a Dragana Čovića promociji knjige ratnog zločinca Valentina Ćorića koja je jučer održana u Mostaru.

"Dragan Čović se prije dva dana ponosno hvalio opredjeljenjem za izgradnju evropske BiH za sve'. Dragan Čović je jučer navečer odlučio da javno oda počast osuđenom ratnom zločincu Valentinu Ćoriću, jednom od zloglasne 'Herceg-Bosne šestorke' koje je Haški tribunal osudio za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, na promociji knjige u Mostaru", saopćeno je iz ambasade.

Iz ambasade su poručili da je Čovićevo javno iskazivanje podrške osuđenom ratnom zločincu anatema evropskim vrijednostima koje on navodno zastupa i koje tvrdi da podržava.

"Javna podrška i veličanje osuđenih ratnih zločinaca sasvim sigurno nema mjesta u 'evropskoj BiH za sve'. Sramotno je ponosno učešće Dragana Čovića na manifestaciji u čast osobe odgovorne za toliko strašnih zločina. Činjenica da je događaj održan u jednoj od, navodno, zajedničkih kulturnih institucija Grada Mostara, dodaje uvredu ranjavanju žrtava", saopćeno je.

U nastavku saopćenja američke ambasade navodi se da lideri koji ispovijedaju privrženost evropskim vrijednostima trebaju voditi primjerom, a ne odavanjem počasti ratnim zločincima i ponovnim otvaranjem starih rana.

Već mjesecima predsjednik HDZ-a trpi kritike od ambasade SAD-a i visokih zvaničnika ove zemlje. Nedavno su Čovića upozorili visoki američki zvaničnici da prestane sa opstrukcijom implementacije projekta južne gasne interkonekcije koji bi omogućio diverzifikaciju pravaca snabdijevanja.

Podsjećamo, pomoćnik američkog državnog sekretara James O'Brien tokom boravka u Sarajevu rekao je da Čović ne čini ništa da spriječi nacionalne podjele u Gradu Mostaru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...