KAKAV TESLA I BAKRAČI: Ovi električni automobili najbolje se nose s hladnoćom, na vrhu je iznenađenje…

I to ne samo na ravnim dijelovima, jer se test odvijao u planinskoj regiji.

  • Auto

  • 05. Feb. 2024  

  • 0

Veliku usporedbu napravio je Motor.no, norveški medij specijaliziran za električna vozila. Uspoređena su 23 modela. Popis sudionika uključuje poznata imena kao što su Volkswagen ID.7 ili Tesla Model 3 Long Range. Međutim, tu su bili i kineski modeli HiPhi Z, Lotus Eletre ili XPeng G9.

Ova činjenica omogućila je da saznamo kako se kineski automobili ponašaju u uvjetima lošeg vremena u Europi. Rezultati su u najmanju ruku iznenađujući. Uvjeti su bili potpuno isti za 23 vozila u usporedbi. Test je zapravo vrlo jednostavan. Vozite automobil dok se ne zaustavi i to na temperaturi između -1 i -5 stepena Celzijusa. I to ne samo na ravnim dijelovima, jer se test odvijao u planinskoj regiji Dovrefjell.

Konačni cilj je usporediti odstupanja između tvornički izmjerenog raspona i stvarnog. Prošle godine pobjedu je odnio Tesla Model S zahvaljujući prijeđenih 530 kilometara tijekom testa. Ovom prilikom zasluženu pobjedu odnio je nepoznati HiPhi Z. Ekstravagantna kineska limuzina gotovo je uspjela uskladiti stvarne brojke s teorijskim, jedva da ima odstupanje od 6%. Lotus Eletre bio je još jedan od velikih pobjednika jer je uspio prijeći 465 kilometara od 530 kilometara koliko je navedeno u službenim brojkama. Premda je Tesla prošle godine zauzeo prvo mjesto, ove je godine Model 3 Long Range jedan od najteže pogođenih hladnoćom. Uz tvorničku brojku od 629 kilometara, uspio je prijeći samo 441 kilometar, 29,9% manje.

Zanimljivo je da su dva švedska manekena imali loše rezultate. Polestar 2 LR ima odstupanje od 30%, dok Volvo C40 bilježi do 31,5% odstupanja u dometu. Najlošiji rezultat od svih ima Toyota bZ4X. Prvi električni SUV japanske marke jedva je uspio prevaliti 313 kilometara od službeno najavljenih 460 kilometara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...