STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Često noćno mokrenje može biti najraniji znak…

Vraćanje mokraće prema bubregu potencijalno je stanište bakterijama i može rezultirati ponavljanim infekcijama bubrega.

  • Zdravlje

  • 06. Feb. 2024  

  • 0

Koji su najčešći poremećaji mokrenja vezani uz dječju, ali i odraslu dob, objasnile su pedijatrica nefrologinja Andrea Cvitković Roić i internistica nefrologinja Josipa Josipović na HRT-u.

O Vezikoureteralni refluks (VUR) je jedna od najčešćih anomalija mokraćnog sustava tokom prve godine života djeteta. Većinom se javlja kod djece koja već imaju mokraćne infekcije, što zapravo znači da svako treće dijete ima neki oblik ovog poremećaja.

Vezikoureteralni refluks karakterizira vraćanje mokraće iz mokraćnog mjehura prema mokraćovodu, cijevi koja povezuje bubreg i mokraćni mjehur. U normalnim uvjetima, protok mokraće odvija se isključivo jednosmjerno, prema mokraćnom mjehuru. Pojava refluksa može biti uzrokovana prirođenim nepravilnostima u anatomiji mokraćovoda ili mokraćnog mjehura ili se može manifestirati kao funkcionalna, privremena pogreška zbog nezrelog mehanizma.

Vraćanje mokraće prema bubregu potencijalno je stanište bakterijama i može rezultirati ponavljanim infekcijama bubrega. Osim toga, sam refluks može pridonijeti zadržavanju mokraće, što dodatno može oštetiti funkciju bubrega. Ovaj poremećaj može zahvatiti jednu ili obje strane mokraćnog sustava.

Koji su simptomi vezikoureteralnog refluksa?

S obzirom da je infekcija mokraćnog sustava podmukla i pokazuje prilično suptilne simptome, u mnogim je slučajevima povezana sa složenijim urološkim stanjem kao što je vezikoureteralni refluks.

- Primarni vezikoureteralni refluks je prirođen. On se manifestira već tijekom trudnoće kad nam ginekolozi signaliziraju da dijete ima proširene kanaliće bubrega ili u prvim mjesecima života, najkasnije u prvoj godini života. Dijete može imati visoku temperaturu i može slabo napredovati. Znači ne mora imati nikakve druge simptome, samo slabije napredovanje ili može imati produljenu žuticu, povraćati, biti nadut ili imate čak gastrointestinalne simptome. Kod male djece je izuzetno teško prepoznati VUR, neki puta je ta klinička slika potpuno atipična, objasnila je prof.dr.sc. Andrea Cvitković Roić, pedijatar nefrolog.

Posebno je istaknula kako zbog atipičnih simptoma, kod novorođenčeta i male djece uvijek treba uzimati uzorak urina: "Što god se događa s malim djetetom, posebice s novorođenčetom, uvijek treba uzeti uzorak urina i provjeriti je li sve u redu s mokraćnim sustavom, kako bismo prepoznali eventualne znakove vezikoureteralnog refluksa". 

Kako se liječi vezikoureteralni refluks?

Liječenje vezikoureteralnog refluksa prvenstveno ovisi o težini stanja. Kod blažeg primarnog vezikoureteralnog refluksa, postoji mogućnost da će se stanje s vremenom poboljšati i da će ga dijete prerasti. Tokom tog razdoblja, važno je pratiti moguće infekcije mokraćnog sustava.

Djeca koja imaju umjereni do teški primarni vezikoureteralni refluks imaju na raspolaganju dvije osnovne opcije liječenja: terapiju lijekovima ili kirurški zahvat. Terapija lijekovima češći je pristup, dok se kirurška opcija obično uzima u obzir kada antibiotici nisu učinkoviti. Zato svakom slučaju treba pristupiti individualno.

Često noćno mokrenje može biti najraniji znak bubrežne bolesti

Ako se noću ponekad budite i imate potrebu mokriti, to često se smatra normalnim. Možda ste popili previše tekućine pa vam je samo pun mjehur i trebate ga isprazniti. Ali prema doc. dr. sc. Josipi Josipović, internistici nefrologinji, to bi mogao biti ključan indikator ranog otkrivanja problema s bubrežnom funkcijom. Noćno mokrenje može ukazivati na smanjenu koncentracijsku moć bubrega, što je, prema njezinim riječima, rani znak bubrežne bolesti.

- Treba imati na umu da učestalo noćno mokrenje ponekad može biti najraniji znak smanjene bubrežne funkcije. Kad bubreg zapravo gubi tzv. koncentracijsku moć da u uvjetima kad mi ne pijemo tekućinu, a dok spavamo je ne pijemo, da on zapravo koncentrira urin i da sprječava gubitak tekućine, pojasnila je doc.dr.sc. Josipa Josipović, internist nefrolog.

Stariji muškarci često imaju problema s prostatom te će se kod njih tek rijetko posumnjati na bubrežnu bolest, a za noćno mokrenje okrivit će se prostata.

Rano prepoznavanje problema s bubrezima omogućuje pravovremeno poduzimanje preventivnih mjera, a “učestalo noćno mokrenje može biti najraniji znak bubrežne bolesti”, istaknula je. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...