EU I NATO NA NOGAMA: Putinov špijun uhapšen u Bugarskoj, pod nadzorom je specijalnih službi...

Bugarska se smatra veoma rizičnom zemljom za sigurnost istočnog krila NATO-a zbog starih institucionalnih veza sa Rusijom uspostavljenih u vrijeme SSSR-a.

  • Evropa

  • 06. Feb. 2024  

  • 0

Visoki službenik bugarske policijske službe za borbu protiv organiziranog kriminala uhapšen je zbog sumnje da je špijunirao za Rusiju, piše Euractiv.

​Jedan službenik je uhapšen i pod nadzorom je specijalnih službi, rekao je glavni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Živko Kocev.

- Potvrđujem da je u pitanju špijunaža, ali u ovoj fazi ću se suzdržati od daljih komentara - dodao je on, odbivši da navede ime osumnjičenog, pozivajući se na sigurnosne razloge.

Osumnjičeni je sa svog radnog mejla slao službene informacije ruskom državljaninu koji je ranije radio kao diplomata u Bugarskoj, ali je proglašen personom non grata zbog špijunaže. Osumnjičeni je ponudio "pomoć" Rusu, prema nezvaničnim informacijama iz Euractivovih izvora.

Dojava bugarskim vlastima o sumnjivim aktivnostima visokog policajca stigla je iz partnerske službe EU i NATO-a.

Bugarska se smatra veoma rizičnom zemljom za sigurnost istočnog krila NATO-a zbog starih institucionalnih veza sa Rusijom uspostavljenih u vrijeme SSSR-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...