DOBA DANA KADA SMO POD NAJVEĆIM STRESOM: Nakon istraživanja, naučnici u Engleskoj zaključili su...

Ujutro moramo mnogo toga da uradimo, a za to često nemamo dovoljno vremena.

  • Jeste li znali

  • 06. Feb. 2024  06. Feb. 2024

  • 0

Nerviraju nas gužva, premalo mjesta za parkiranje, kašnjenje autobusa, djeca koja se teško bude i sporo spremaju za školu, kućni ljubimac koji mora napolje, košulja koju treba ispeglati... I ne čudi, zapravo, da je 7,23 ujutro najstresnije doba dana.

Upravo to su nakon istraživanja zaključili naučnici u Engleskoj koji su pitali 2.000 odraslih osoba kada osjećaju najveći stres.

A zbog upornih jutarnjih "stresora", koji utječu i na našu dnevnu produktivnost i ugrožavaju naše zdravlje, izračunali su da je to u prosjeku u 7.23, prenosi zivim.gloria.hr.

Zanimljivo je da ljudi osjećaju stres i prije nego što dožive svoju prvu dnevnu "dramu".

Žene obično nailaze na svoju prvu prepreku u toku dana nešto ranije od muškaraca, u 7,50, dok se muškarci suočavaju s prvim jutarnjim problemom tek oko sat kasnije, u 8,43, prenosi Danas.

Osim što loše utječe na mentalno zdravlje, hroničan stres može izazvati ili pogoršati mnoge bolesti i stanja, uključujući kardiovaskularne bolesti, autoimuna stanja, dijabetes...

Postoji mnogo metoda za opuštanje od stresa koje je dobro naučiti i primjenjivati, a najvažnije je da shvatimo na šta ne možemo da utičemo, pa onda da se manje nerviramo oko takvih stvari. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...