SAVJETI GOSPOĐE NEDE (97) ZA ZDRAV ŽIVOT: Misli što jedeš, kreći se i brini za sebe

Za zdrav i dug život te dobro mentalno zdravlje, reći će, potrebno je više od genetike

  • Zdravlje

  • 09. Feb. 2024  

  • 0

Osječanku Nedu Miškulin samo tri godine dijeli od okruglih stotinu godina života. Ni izgledom, a još manje radnim navikama nitko joj toliko ne bi dao. Je li rodna Smokvica na Korčuli pa time i uvriježena zdrava prehrana od malih nogu recept za dug život, upitali smo je u njezinu stanu na petome katu iz kojeg izlazi gotovo svaki dan.

Prehrana i kretanje

-Da me pitate, mislim da je način prehrane. Ali i činjenica da sam poslušala svog ortopeda koji mi je rekao da ću se održati zdravom samo pomoću svakodnevne šetnje. Ne osjećam uopće svoje godine. Odlaskom u mirovinu izvršavam sve svoje obaveze i dan danas, priča 97godišnjakinja. Svakodnevno si priprema svježi ručak, baziran pretežito na ribi, eventualno puretini i piletini uz dodatak lešo povrća i salate. No ne bilo kakve. Naime, sama priprema najdražu salatu od svježe cikle s dodatkom mrkve i jabuke.

I u ovim godinama, a i godinama prije toga, gospođa Neda koristi isključivo dva lijeka – onaj za štitnjaču i za tlak. Ostale lijekove ne koristi jer joj, kaže, srećom još uvijek ne trebaju. Štoviše, kad osjeti kakve bolove, kaže da ne trči odmah liječniku. Da bi hranom održala svoje zdravlje nijedno jutro ne preskače doručak – svježe nariban đumbir, jedna žlica meda i jedan limun. Doručak – pahuljice s raznim sjemenkama, naribanom jabukom te kefirom koji priprema sama. Za večeru će odabrati tek mliječni obrok i voće ili pak samo šalicu čaja uz malo kruha. Nakon večere otići će, kaže, na spavanje oko 22 sata i do jutra ima miran san.

Šetnja umjesto sna

-Nikada danju ne spavam jer obožavam šetnje. Izuzev zimi kad je velika poledica ili snijeg, svaki dan pješačim i u tome uživam. I izvan te svakodnevne šetnje nerijetko odem na tržnicu jer volim koristiti svježe i domaće proizvode pa mi, uz pomoć kolica s kotačima, nije teško kupiti sve što trebam. Ako nešto i zaboravim, odem opet i to pješice, reći će ova nevjerojatna gospođa. Do tržnice ima oko kilometar i pol u jednom smjeru, inače.

Ono što joj, također, pomaže u održavanju zdravog života jest druženje s prijateljicama. To se ne propušta. Čovjek se, reći će, ne smije zatvoriti u svoja četiri zida. Treba biti društven i zabavan. Što ona, uvjerili smo se, svakako i jest. S prijateljicama, do kojih ne može osobno doći, komunicira putem e-maila. Za zdrav i dug život te dobro mentalno zdravlje, reći će, potrebno je više od genetike. Kad je prije četvrt stoljeća preminuo njezin suprug, a djeca odselila, nastavila je sa svojim aktivnim životom. I danas, kaže, jedva čeka zatopljenje pa da se zaputi u neki od trgovačkih centara, na tržnicu, a napose do šetnice uz Dravu što si je zacrtala kao svakodnevnu obavezu. Sve do ljeta kad obavezno odlazi na Korčulu gdje će šetnju uz Dravu zamijeniti plivanjem u moru.

More kao lijek

-Obožavam plivati i ovo ljeto sam se nauživala! Uz to, nekad odem i u Opatiju gdje moja djeca, koja inače žive u Kanadi, imaju kuću pa i tamo zaplivam. More je lijek za dušu i tijelo i to dobro znam jer sam ondje odrasla. To je vjerojatno utjecalo na to da sam poživjela toliko dugo, ispričala nam je gospođa Neda koja i u Osijeku ne propušta more, ali na drukčiji način. Naime, svakodnevna joj je navika namakanje nogu u lavoru s morskom soli, a s kojom se nerijetko i inhalira.

Za sve svoje vršnjake, ali i one puno mlađe koji su otišli u mirovinu, ova će vitalna Osječanka dati mudar savjet. Svatko se, kaže, mora i treba sam pobrinuti o svome zdravlju. Kad jednom usvoji zdrave životne navike, ne treba ih se odricati.

(portalzdravlje.hr)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...