ODGOVORILI NA PITANJE O JUŽNOJ PLINSKOJ INTERKONEKCIJI: Ambasada SAD u BiH demantovala Čovića i poslala mu jasnu poruku

Iz Ambasade SAD podsjetili su kako je “gasovod Južna interkonekcija sa Hrvatskom od ključnog značaja za energetsku sigurnost i privredni razvoj Bosne i Hercegovine jer bi osigurala bi snabdijevanje gasom domaćinstava i preduzeća širom Hercegovine i u drugim dijelovima Federacije”.

  • Vijesti

  • 09. Feb. 2024  09. Feb. 2024

  • 2

Ambasada SAD u BiH reagovala je na poteze i izjave lidera HDZ-a Dragana Čovića koji je predložio svoj zakon o Južnoj interkonekciji, a kojim se predviđa otvaranje novog javnog preduzeća za transport gasa u Mostaru kao i rješenja za izmjene Izbornog zakona za koje je naveo da je "na tragu onoga što je ova stranka zagovarala zajedno sa gospodom iz američke administracije zadnje tri četiri godine". Ambasada SAD u odgovoru na upit N1 oštro je demantovala Čovića iu uputila jasnu poruku.

“Čovićev prijedlog za osnivanje novog preduzeća nije održiv”

Iz Ambasade SAD podsjetili su kako je “gasovod Južna interkonekcija sa Hrvatskom od ključnog značaja za energetsku sigurnost i privredni razvoj Bosne i Hercegovine jer bi osigurala bi snabdijevanje gasom domaćinstava i preduzeća širom Hercegovine i u drugim dijelovima Federacije”.

“Gas bi dolazio kroz Republiku Hrvatsku i doprinio bi ekonomskoj i demografskoj revitalizaciji ovih područja. Međutim, projekat se ne može nastaviti bez usvajanja neophodnih zakona. Mi i dalje apelujemo na Vladu i Parlament Federacije da usvoje verziju Zakona o Južnoj interkonekciji koja je prošla Predstavnički dom FBiH u decembru 2021. godine. I stranka gospodina Čovića inicijalno je podržala ovaj zakon koji je usvojio Predstavnički dom FBiH u decembru 2021. godine i čak pomogla izradu nacrta zajedno sa ostalim domaćim akterima i međunarodnim ekspertima, uključujući USAID. Federacija BiH ima jednu kompaniju za transport gasa, BH Gas, kao što i Hrvatska ima samo jednu kompaniju za transport gasa.

Prijedlog gospodina Čovića da se formira nova kompanija za prenos, koja trenutno ne postoji, nema zaposlenike, nema iskustva, nema mogućnosti da osigura stabilno financiranje, nije održiv i sahraniće ovaj projekt. BH Gas kao federalni operater za transport gasa i član Evropske mreže operatera zaduženih za transport gasa u svojstvu posmatrača, jedina je organizacija sa kapacitetima za provođenje ovog projekta. Sjedinjene Države su podržale reforme u BH Gasu kako bi se poboljšala efikasnost i učinkovitost kompanije, te osigurala bolja zastupljenost, a sve s ciljem uspješne implementacije projekta Južna interkonekcija. Ovo bi uključivalo i osnivanje područnog ureda BH Gasa u Mostaru koji bi omogućio vođenje projekta za Južnu interkonekciju”, naveli su iz Ambasade SAD te poručili:

“Sjedinjene Države pozivaju gospodina Čovića da na prvo mjesto stavi javni interes, da prestane blokirati ključni zakon i da, bez odlaganja, podrži usvajanje verzije Zakona o Južnoj interkonekciji koju je usvojio Predstavnički dom FBiH u decembru 2021.”

“Čovićeva rješenja za izborni zakon su odbačena”

Komentirajući izmjene Izbornog zakona, iz Ambasade SAD poručuju: “Nije jasno na koja “rješenja” gospodin Čović misli, ali ako govori o prijedlogu HDZ BiH da se izbor hrvatskog člana tročlanog Predsjedništva BiH riješi izmjenom Izbornog zakona BiH onda zna i da su međunarodni pravni eksperti, predstavnici međunarodne zajednice, uključujući SAD i EU, i politički lideri BiH odbacili te prijedloge tokom pregovora o ustavnim/izbornim reformama u periodu 2021.-2022. koje su pomagale SAD i EU. U vrijeme ovih pregovora međunarodni pravni eksperti su podcrtali da su potrebni amandmani na Ustav BiH kako bi se provele presude Evropskog suda za ljudska prava (ECHR), te da prijedlog HDZ BiH za kreiranje trajne druge liste za izbor člana Predsjedništva, povezane sa određenom etnoteritorijalnom izbornom granicom unutar Federacije, ne bi bio u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...