EVROPSKI PARLAMENT ZALEDIO VUČIĆA: "Od šamara Evropske unije, teško će se oporaviti"

Ono što se više očekuje od odluke čovjeka koji neustavno i protivzakonito sa mjesta predsjednika obavlja ulogu vlade, premijera, ministara i svih ostalih institucija jeste šta će Evropska komisija preduzeti?

  • Regija

  • 10. Feb. 2024  

  • 2

Evropski parlament usvojio je u četvrtak rezoluciju o izborima u Srbiji, u kojoj traži međunarodnu istragu zbog brojnih neregularnosti na srpskim izborima, a od Evropske komisije zahtjeva da Srbiji onemogući pristup pretpristupnim fondovima EU ukoliko se dokaže izborna krađa.

Opozicija naravno likuje zbog ovog poteza EP i tvrdi da rezolucija nije uperena protiv građana Srbije, niti da je je njen cilj njihovo kažnjavanje, već da je isključivo protiv režima Aleksandra Vučića, piše beogradski list Danas.rs.

Srpske vlasti su naravno za rezoluciju okrivile opoziciju, tvrdeći da je ovo "ultimatum kao što je Austro-Ugarska poslala Srbiji 1914.", a odlazeća premijerka je uključila aroganciju na maks, što bi rekli mladi, pa je poručila da nema namjeru ni sa kim da razgovara o zahtjevu EP da se sprovede međunarodna istraga o izborima.

Izjave koje zveče prazno, kao da od njih pa ta odluka zavisi.

Na papiru da, ali u stvarnosti adresa s koje će biti izdata odluka zvaničnog Beograda odavno nije Nemanjina 11, već Andrićev venac 1.

Naravno, Beograd nije ni u kakvoj obavezi da pristane na međunarodnu istragu, ali je ovim potezom EP stavljen u vrlo nezgodnu poziciju, jer bi odbijanjem da je prihvati zapravo priznao stav međunarodnih posmatrača da su izbori bili neregularni.

Ono što se više očekuje od odluke čovjeka koji neustavno i protivzakonito sa mjesta predsjednika obavlja ulogu vlade, premijera, ministara i svih ostalih institucija jeste šta će Evropska komisija preduzeti? Vjerovatno ništa, pošto je ova rezolucija Evropskog parlamenta ni na šta ne obavezuje, a budući da je ovaj sastav EK odlazeći, vrlo vjerovatno neće rizikovati na kraju da okrene predsjednika Srbije protiv sebe.

Pošto je skroz jasno da je u srpskom rukovodstvu za priključenje Srbiji EU zapravo samo predsjednik države.

Ono što je bjelodano jasno pokazalo glasanje u EP (461 za i 56 protiv), jeste da se Srbija kotira prilično nisko u pogledu demokratije i poštovanja evropskih vrijednosti i ljudskih sloboda. I riječ sloboda je zapravo tu ključna.

Jer današnja Srbija, Srbija u 2024. godini je sve samo ne slobodna država sa slobodnim građanima.

Jer u Srbiji su strogo kontrolisani mediji, režimski mediji koji se obračunavaju sa kritičarima vlasti, takozvani Javni servis je propagandni medijski servis, državne institucije, policija, tužilaštvo i sudovi rade samo na dugme i to kad bude stisnuto sa Andrićevog venca…

Za ostalo, stanovnici Srbije su prepušteni na milost i nemilost lokalnim kabadahijama i navijačkim grupama, s kojima državni organi ne mogu da se izbore, pošto to ni ne pokušavaju i jer zapravo dijele iste vrijednosti. Dakle, institucionalni kolaps.

Zakoni su za nebitne, za društvo iz partije zakoni Republike Srbije ne važe.

I tome smo svjedočili mnogo puta u ovih 12 godina vlasti naprednjaka.

Naravno, niko nije srećan zbog ove rezolucije, jer je još jednom pokazala da je Srbija još uvek veoma daleko od toga da bude stabilna demokratija i ne samo to, već i poštovana.

A za to vlast sa Andrićevog venca iovako ne daje pet para.

Ali da li je to iznenađenje?

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...