ZATVORENE PRIJAVE ZA IZBORE U RUSIJI: Putinu na megdan izlaze trojica protivkandidata

Očekivanja su da će Putin koji je izabrao da bude nezavisni kandidat lako pobijediti na izborima u idućem mjesecu

  • Svijet

  • 11. Feb. 2024  

  • 0

Ruske prijave kandidata za predsjedničke izbore su zatvorene, a lista uključuje i trenutnog predsjednika Vladimira Putina za kojeg se očekuje da će pobijediti, kao i još tri političara od kojih svi podržavaju “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini, izvijestila je u nedjelju ruska novinska agencija TASS, prenosi Al Jazeera.

Na popisu nije ruski antiratni kandidat Boris Nadeždin nakon što mu je državna izborna komisija u četvrtak zabranila da se kandidira navodeći kao razlog nađeni nedostatak u prikupljanju potpisa potrebnih za podršku kandidaturi.

Nadeždin je u četvrtak rekao da će osporiti odluku Komisije na ruskom Vrhovnom sudu.

Komisija je uz Putina za kandidate navela Vladislava Davankova, zamjenika predsjednika ruske Dume i člana kluba Novih ljudi, Leonida Slutskija, čelnika Kremlju lojalne ultranacionalnističke Liberalno-demokratske stranke (LDPR), kao i Nikolaja Kharitonova, kandidata Komunističke partije.

Očekivanja su da će Putin koji je izabrao da bude nezavisni kandidat, a ne kandidat vladajuće stranke Jedinstvena Rusija i koji je od 2000. vrhovni čelnik Rusije, lako pobijediti na izborima u idućem mjesecu.

Iako niko ne očekuje da će pobijediti Nadeždin koji je Putinov rat u Ukrajini okarakterizirao kao „fatalnu grešku”, njegova žestoka kritika iznenadila je neke analitičare. Kremlj je saopćio da ga ne vidi kao ozbiljnog konkurenta Putinu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...