ON JE POBIJEDIO: Objavljeni prvi rezultati predsjedničkih izbora u novopečenoj NATO državi

Prvi krug izbora održan je 28. januara

  • Evropa

  • 11. Feb. 2024  

  • 0

Finski političar desnog centra, Alexander Stubb iz stranke Nacionalna koalicija osvojio je 52,7 posto glasova u drugom krugu izbora u Finskoj, dok njegov rival Pekka Haavisto iz partije Zelenih ima 47,3 posto, pokazali su večeras prvi rezultati Ministarstva pravde.

Za sada je izbrojano 58,3 posto glasova, a brojanje se nastavlja, navodi Reuters. Prvi krug izbora održan je 28. januara, a tada je Stubb imao najviše glasova, dok je Haavisto bio drugi. Pošto nijedan od kandidata nije prešao 50 posto glasova, održan je i drugi krug izbora.

Podsjetimo, Stubb je u prvom krugu dobio 28,1 posto glasova, na osnovu 63,6 posto obrađenog biračkog materijala. Poslije njega, slijedio je tada bivši ministar spoljnih poslova Finske Pekka Haavisto iz liberalne Partije zelenih koji je osvojio u prvom krugu 25,6 posto, a potom nacionalista Jusi Hala-aho sa 16,6 posto iz Partije Finaca.

Finska bira novog predsjednika koji će voditi vanjsku i sigurnosnu politiku zemlje s novom ulogom unutar NATO saveza nakon što je prekinula višedecenijsku politiku neutralnosti pridruživši se zapadnom odbrambenom savezu poslije ruskog napada na Ukrajinu.

"Mnogo je više nego što sam se nadao, vrlo sam zadovoljan i zahvalan", rekao je tokom kampanje bivši premijer Stubb za javni medij Yle.

Haavisto, koji je do prošle godine bio ministar vanjskih poslova, kazao je tada da očekuje da će ući u drugi krug.

"Ovo je divan rezultat prvog kruga i velika praznina do onih iza nas pa vjerujem da ćemo ići u drugi krug s Alexanderom Stubbom", rekao je za Yle.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...