REAKCIJE NA IZJAVU DONALDA TRUMPA: "To je ono što Vladimir Putin voli čuti, ali naša snaga je..."

Trump je sugerirao da Sjedinjene Američke Države možda neće zaštititi NATO saveznice koje ne troše dovoljno na odbranu od potencijalne ruske invazije.

  • Evropa

  • 12. Feb. 2024  12. Feb. 2024

  • 0

Izjava bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da Washington možda neće braniti saveznike iz NATO-a koji nisu uložili dovoljno u vojsku upravo je ono što ruski predsjednik Vladimir Putin voli čuti, kazala je u ponedjeljak nizozemska ministrica odbrane.

Trump je sugerirao da Sjedinjene Američke Države možda neće zaštititi NATO saveznice koje ne troše dovoljno na odbranu od potencijalne ruske invazije.

"Iskreno govoreći, mislim da je to upravo ono što Putin voli da čuje", kazala je nizozemska ministrica odbrane Kajsa Ollongren za Reuters: "Naša snaga je naše jedinstvo. A ako nismo ujedinjeni, to nas čini slabijima, i znamo da je to ono što Putin traži."

Uvršten u član pet osnivačkog ugovora NATO-a je princip kolektivne odbrane - premisa da se napad na jednu članicu smatra napadom na sve. "I nije prvi put da kaže nešto u tom smislu. Ali u isto vrijeme, to je naravno zabrinjavajuće. Mislim da je posebno sada, sa stvarnim prijetnjama zemljama NATO-a, veoma zabrinjavajuće da neko ko je toliko bitan govori takve stvari", kazala je. 

Također je napomenula da je većina NATO saveznika blizu ili je dostigla ciljnu budžetsku potrošnju na vojsku od najmanje dva posto bruto domaćeg proizvoda.​

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...