JENS STOLTENBERG PORUČIO TRUMPU: "Ne treba podrivati snagu odvraćanja NATO-a"

Stoltenberg je ponovio glavno načelo na kojem počiva NATO, a to je da napad na jednu članicu povlači odgovor cijelog Saveza

  • Svijet

  • 14. Feb. 2024  14. Feb. 2024

  • 0

NATO je u proteklih 75 godina bio u stanju spriječiti vojni napad na bilo koju svoju članicu zahvaljujući jasnoj komunikaciji da je Savez tu da brani svoje članice i stoga svaka sugestija da nećemo štititi jedni druge podriva sigurnost svih nas, rekao je u srijedu glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Svrha NATO-a je spriječiti rat, sačuvati mir, spriječiti napade na zemlje saveznice i to smo to činili decenijama jer je naša snaga odvraćanja bila vjerodostojna. Stoga svaka sugestija da nećemo štititi jedni druge podriva sigurnost svih nas i povećava rizike, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje da komentira nedavne izjave vjerovatnog republikanskog kandidadata na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD Donalda Trumpa.

Trump je rekao da SAD ne bi priskočile u pomoć onim zemljema koje ne plaćaju dva posto svoga BDP-a na odbranu i da bi, štoviše, ohrabrio napad na te članice.

Stoltenberg je rekao da je njegova poruka Trumpu da ne treba podrivati vjerodostojnost snage odvraćanja NATO-a.

To se odnosi i na sposobnosti u koje investiramo, ali i na to kako komuniciramo jer naši protivnici imaju na umu našu snagu odvraćanja. Ne bismo smjeli ostavljati prostora za pogrešne procjene ili nesporazum u Moskvi o našoj spremnosti, predanosti i odlučnosti da zaštitimo sve saveznike, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je ponovio glavno načelo na kojem počiva NATO, a to je da napad na jednu članicu povlači odgovor cijelog Saveza. Dokgod zajedno stojimo iza te poruke, sprječavamo bilo kakav napad na neku od naših članica. Stoga je važno da i riječima i djelom to jasno komuniciramo, rekao je Stoltenberg.

Dodao je da je danas nema neposredne prijetnje za saveznike u NATO-u zbog te odredbe i zbog toga što je Savez od 2014. znatno povećao kolektivnu odbranu.

Rekao je je to bilo potaknuto nelegalnom ruskom aneksijom Krima.

Stoltenberg je rekao da će NATO nastaviti snažno podržavati Ukrajinu, pozdravio odluku EU-a o paketu pomoći od 50 milijardi eura te pozvao američki Kongres da također odobri pomoć.

To nije milostinja, to je ulaganje u našu sigurnost, rekao je glavni sekretar

Glavna tema sastanka ministara odbrane država članica NATO-a je daljnja podrška ukrajinskim ratnim naporima i izdvajanje za odbranu. Države članice su zacrtale cilj da za troškove obrane izdvajaju minimalno 2 posto svoga BDP-a, prenosi Hina.

U srijedu popodne održat će se sastanak kontaktne grupe za Ukrajinu, koja okuplja više od 50 zemalja pod vodstom Sjedinjenih Država. Dio sudionika bit će fizički prisutan, a dio će na tom sastanku učestvovati video vezom.

U četvrtak se sastaje Sjevernoatlantsko vijeće na razini ministara odbrane, a nakon toga Vijeće NATO-Ukrajina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...