JENS STOLTENBERG JASAN KAO DAN: "Ne ostavljamo Moskvi mjesta za pogrešnu procjenu da nećemo štititi sve saveznike"

Izjavio je da će evropski NATO saveznici 2024. uložiti ukupno 380 milijardi dolara u odbranu, ističući da to po prvi put iznosi 2% njihovog ukupnog BDP-a.

  • Svijet

  • 15. Feb. 2024  

  • 0

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, rekao je novinarima nakon sastanka ministara odbrane saveza da je tema razgovora bila "pogoršano sigurnosno okruženje”, ali da su saveznice ubrzale rad na obezbjeđivanju resursa za nove planove odbrane i jačanje transatlantske odbrambene industrijske baze, javlja Guardian.

“Ovo zahtijeva ulaganja, a mi smo na dobrom putu”, naglasio je on.

Izjavio je da će evropski NATO saveznici 2024. uložiti ukupno 380 milijardi dolara u odbranu, ističući da to po prvi put iznosi 2% njihovog ukupnog BDP-a.

“Nikada ne možemo uzeti mir zdravo za gotovo, ali ne vidimo neposrednu vojnu prijetnju savezu”, rekao je Stoltenberg.

Rekao je da NATO i dalje osigurava da u Moskvi “nema mjesta za pogrešnu procjenu” o spremnosti NATO-a da zaštiti sve saveznike.

Također se ponovo osvrnuo na kritike nekih američkih političara, navodeći da je NATO savez of 31 demokratskih nacija sa obje strane Atlantika.

“I dokle god postoji ovaj savez, bilo je različitih pogleda i diskusija”, naveo je on.

“Kada pogledate istraživanja javnog mnjenja, postoji rekordno visoka podrška NATO-u. Uvjeren sam da će NATO ostati najjači i najuspješniji savez u historiji”, rekao je on.

Stoltenbergovi komentari dolaze nakon nedavnih izjava bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je tokom predizbornog skupa naveo da bi dopustio Rusiji da radi “šta god, dođavola, želi” bilo kojoj NATO-u članici koja ne ispunjava smjernice o potrošnji, te da ne bi ponudio takvoj zemlji američku zaštitu.

Stoltenberg je naveo tri razloga zbog kojih očekuje da će SAD ostati “vjeran saveznik”.

“Prvo, u interesu nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država je imati jak NATO. Drugo, u Sjedinjenim Državama zapravo postoji široka dvostranačka podrška NATO-u. Treće, kritike u Sjedinjenim Državama nisu prvenstveno protiv NATO-a, već protiv NATO saveznika koji ne troše dovoljno novca na NATO”, rekao je on.

Zatim je naveo da se dugi niz godina mogao iznijeti valjan argument da evropski saveznici i Kanada nisu potrošili dovoljno na NATO.

“Ali stvari su se zaista promijenile, s povećanom potrošnjom za odbranu širom Kanade i Evrope”, izjavio je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...