MAČETOM MU ODSJEKAO NOS, JER MU JE SVIRAO IZ KOLA: NESRETNI ČOVJEK ISKRVARIO NA SMRT, SUPRUGA NEUTJEŠNA: "Ubico matora, život si mi uništio"

U nastupu bijesa, bukvalno ga je izmasakrirao tako što mu je sječivom otkinuo nos pa mu presjekao preponu, uslijed čega je Katilović na mjestu iskrvario

  • Hronika

  • 16. Feb. 2024  

  • 1

Petar Knežević (65) mačetom je usmrtio Stevana Katilovića (35), isprovociran što mu je svirao iz automobila kako bi ga upozorio da se skloni sa ulice da bi mogao da prođe!

U nastupu bijesa, bukvalno ga je izmasakrirao tako što mu je sječivom otkinuo nos pa mu presjekao preponu, uslijed čega je Katilović na mjestu iskrvario, piše Informer.

Stravičan zločin odigrao se 16. februara 2015. godine u Ulici svetog Rafaila Šišatovačkog u Batajnici u Srbiji. Stevan je sa suprugom Nenom Aleksić bio u svom automobilu i sirenom upozorio pješaka, koji je hodao po sred ulice, da se skloni.

Ovaj ga je prvo izvrijeđao i udario kroz otvoren prozor, a kada je Katilović izašao iz kola, Knežević ga je izmasakrirao po licu i preponama, presjekavši mu arteriju.

Blokirao ulicu

Nena je kasnije posvjedočila da su ona i suprug kobne večeri krenuli do grada i da se sve odigralo na samo deset metara od zgrade u kojoj stanuju.

"Nismo se ni pomjerili od parkinga, kada smo vidjeli tog čovjeka kako ide po sredini ulice. Steva mu je svirnuo jednom, a onda još jednom, dok se ovaj nije malo pomjerio, tek toliko da prođe naša 'Dacia Sandero'", izjavila je udovica za Informer.

Dok su prolazili pored pješaka, kako je dodala, Steva je otvorio prozor i rekao mu: "Kud ideš čovječe? Vidi kolika je ulica."

"Ovaj je odmah počeo da ga vrijeđa i udara kroz otvoren prozor. U šoku, držala sam Stevu i nisam mu dozvoljavala da izađe, ali ovaj ga je uporno izazivao. Kada ga je još jednom udario i opsovao mu majku, Steva se otrgao i izašao iz kola. Dok sam otkopčala pojas i otvorila vrata, već je sve bilo gotovo. U komešanju, pali su obojica na zemlju i ja sam otrgla Stevu. On se pridigao i naslonio na auto. Lice mu je bilo krvavo. Rekao mi je: "Dušo, ova budala mi je otkinula nos" i počeo polako da klizi niz auto...

Napadača je, kako je kazala, vidjela samo na trenutak:

"Nosio je tamno zelenu jaknu i kapu. U lijevoj ruci je držao neku torbu, onu za pijac, a u desnoj bijelu kesu koja je bila sva krvava. Nisam vidjela sječivo. Okrenuo se i otišao, dok sam ja pokušavala da pomognem Stevi. Lijevom rukom sam mu držala nos, a desnom sam pokušavala da mu izvučem jezik da se ne uguši. Vrištala sam i dozivala pomoć. Kada je prestao da diše, pokušala sam da ga oživim 'usta na usta'. Činilo mi se kao vječnost dok nisu stigli policija i Hitna pomoć. Pitala sam ljekara: 'Jel živ?', a on mi je odgovorio: 'Ne'".

Ubica je poslije zločina pobjegao. Uhapšen je poslije pet dana na osnovu snimaka sa sigurnosnih kamera iz okolnih ulica, tragova krvi na čizmama i svjedočenja Aleksić. Nikad nije priznao da je on "kasapin iz Batajnice", kako su ga mediji prozvali, a ni mačeta nikad nije pronađena.

"Te večeri otišao sam u prodavnicu da tetki kupim hljeb. Kad sam se vraćao, vidio sam mnogo policajaca na ulici, a komšija mi je rekao da je jedan muškarac ubijen. Ništa više nisam čuo o tom zločinu. Znam samo da nemam nikakve veze s tim. Nisam nikog ubio, nisam ubica i kasapin iz Batajnice! Neko drugi je kriv", branio se Knežević pred Višim sudom u Beogradu.

Osuđen na osam godina

Dvije godine kasnije prvostepeno je osuđen na pet godina zatvora, pošto je sudsko vijeće utvrdilo da je u pitanju bio "nehat, a ne namjera", što je izavalo burnu reakciju Stevine udovice koja nije mogla da se obuzda.

Nena je na sav glas u sudnici vikala: "Ubico matora, život si mi uništio!" U jednom trenutku je čak krenula ka okrivljenom, ali ju je sudska straža u tome spriječila. Ona je nastavila da negoduje i po izlasku iz sudnice, očigledno nezadovoljna visinom kazne.

Krajem 2017. godine Apelacioni sud je Kneževiću povisio kaznu i pravosnažno ga osudio na osam godina zatvora. Ta kazna mu je istekla prošle godine.

Nehat, a ne namera

Knežević je na kraju odgovarao za nanošenje teških tjelesnih povreda sa smrtnom posljedicom, a ne teško ubistvo, kako je to bilo navedeno u optužnici. Prilikom izricanja presude, istaknuto je da "nije dokazano da je kod okrivljenog postojao umišljaj".

"Smrt je posljedica nehata optuženog. Osim toga, sud je cijenio i nalaze vještaka saobraćajne struke iz kojih proizilazi da su kobnom događaju prethodile grube riječi. Kao olakšavajuće okolnosti na strani Kneževića uzete su u obzir njegove porodične prilike, godine života i činjenica da nikada do sada nije osuđivan", rekla je predsjednik vijeća Snežana Garotić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...