"ONO ŠTO SE DEŠAVA U GAZI NIJE RAT, VEĆ GENOCID": Predsjednik Brazila "osuo paljbu" po Izraelu, a onda ih uporedio sa HITLEROM

Brazilski lider, veteran ljevice istakao je da to nije rat između dvije vojske, već rat visoko pripremljenih vojnika protiv žena i djece.

  • Svijet

  • 18. Feb. 2024  

  • 1

Predsjednik Brazila Luiz Inacio Lula da Silva je danas optužio Izrael za genocid nad Palestincima u Pojasu Gaze, povlačeći paralelu sa istrebljenjem Jevreja koje je počinio režim Adolfa Hitlera.

"Ono što se dešava u Pojasu Gaze nije rat, to je genocid", rekao je Lula novinarima u Adis Abebi, u Etiopiji, gde prisustvuje samitu Afričke unije.

Brazilski lider, veteran ljevice istakao je da to nije rat između dvije vojske, već rat visoko pripremljenih vojnika protiv žena i djece.

"Ono što se dešava u Pojasu Gaze sa palestinskim narodom nije se desilo nikada u historiji. U stvari, desilo se prije, kada je Hitler odlučio da pobije Jevreje", rekao je predsjednik Brazila, prenosi Beta.

Ta izjava je jedna od najoštrijih koju je u vezi sa ratom u Pojasu Gaze dao predsjednik Brazila, čija zemlja trenutno predsjedava grupi G20.

On je prvobitno osudio i napade Hamasa 7. oktobra na Izrael, označivši ih "terorističkim aktom", ali je od tada vrlo kritičan u odnosu na izraelsku vojnu kampanju osvete.

U napadima Hamasa na jug Izraela 7. oktobra ubijeno je više od 1.160 ljudi, većinom izraelskih civila, po podacima France pressa.

Tada je odvedeno u Gazu oko 250 talaca, od kojih je 130 i dalje zatočeno.

U izraelskoj ofanzivi koja je potom uslijedila ubijeno je najmanje 28.985 Palestinaca, većinom žena i djece, po podacima tamošnjeg ministarstva koje kontroliše Hamas.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...