ZRAČNI NAPAD NA GAZU: Izrael likvidirao tri sina vođe Hamasa (VIDEO)

„Kroz krv mučenika i bol povrijeđenih, stvaramo nadu, stvaramo budućnost, stvaramo nezavisnost i slobodu za naš narod i našu naciju“, rekao je vođa Hamasa.

  • Svijet

  • 10. Apr. 2024  

  • 0

Tri sina vođe Hamasa, Ismaila Haniyeha, kao i troje njegovih unuka ubijeni u izraelskom zračnom napadu na Gazu, objavila je novinska agencija Shebab, prenosi Al Jazeera Balkans.

I sam Haniyeh potvrdio je tu informaciju za Al Jazeeru, rekavši da su ubijeni njegovi sinovi Hazem, Amir i Mohammad. U istom izraelskom napadu, kako je dodao, ubijeni su i njegovi unuci.

„Kroz krv mučenika i bol povrijeđenih, stvaramo nadu, stvaramo budućnost, stvaramo nezavisnost i slobodu za naš narod i našu naciju“, rekao je vođa Hamasa.

Trenutak kada je Haniyeh dobio vijest o ubistvu članova porodice

Snimak, koji je provjerila Al Jazeera i koja kruži društvenim mrežama, prikazuje trenutak u kojem je čelnik Hamasa Ismail Haniyeh primio vijest o ubistvu svoje djece i unuka.

Haniyeh je bio u posjeti ranjenim Palestincima koji su evakuirani iz Gaze na liječenje u bolnici u Dohi.

Činilo se da Haniyeh ponavlja frazu korištenu na posljednjem rastanku: “Neka im Bog olakša put”.

Haniyeh za Al Jazeeru: Moja djeca su ubijena tokom posjete rodbini

Haniyeh je za Al Jazeeru rekao da su njegova djeca bila u posjeti rodbini za Bajram u kampu Shati u sjevernoj Gazi kada su napadnuti.

Šef Hamasa osudio je ono što je opisao kao izraelsku brutalnost, ali je naglasio da palestinski čelnici neće odustati ako njihove porodice i domovi budu mete.

“Nema sumnje da je ovaj zločinački neprijatelj vođen duhom osvete i duhom ubistava i krvoprolića, te da ne poštuje nikakve standarde ni zakone”, rekao je Haniyeh, dodajući da je 60 članova njegove porodice ubijeno od početak rata. “Vidjeli smo da krši sve na zemlji Gaze. Vodi se rat etničkog čišćenja i genocida. Provodi se masovno raseljavanje”.

Čelnik Hamasa: Napad na porodicu dokaz je ‘neuspjeha’ Izraela

Čelnik Hamasa, Ismail Haniyeh rekao je da je napad na njegovu porodicu dokaz “neuspjeha” Izraela, dodajući da to neće promijeniti stav grupe u indirektnim pregovorima o prekidu vatre.

Naglasio je da Hamas neće povući svoje zahtjeve koji uključuju trajni prekid vatre i povratak raseljenih Palestinaca svojim domovima, rekavši da Izrael neće moći postići svoje ciljeve politikom i pregovorima.

“Ako misle da će ciljanje na moju djecu na vrhuncu ovih pregovora prije nego što se podnese odgovor pokreta [Hamas] dovesti do toga da Hamas promijeni svoje stavove, varaju se”, rekao je Haniyeh, misleći na Izrael.

“Krv moje djece nije vrjednija od krvi djece palestinskog naroda […] Svi mučenici Palestine su moja djeca.”

Izraelska vojska preuzela odgovornost za ubistva sinova i unuka lidera Hamasa

Izraelska vojska preuzela odgovornost za ubistva tri sina i unuka političkog lidera Hamasa Ismaila Haniyeha, javlja reporter Al Jazeere.

Tri sina i unici Haniyeha su bili u vozilu, na putu da posjete članove porodice prvog dana Bajrama.

Dva projektila ispaljena s drona su pogodila njihovo vozilo.

Hamas: Katarski premijer i palestinski predsjednik izrazili saučešće Haniyehu

Hamas je na Telegramu objavio da je Ismail Haniyeh, šef političkog ureda grupe, primio poziv od katarskog premijera, šeika Mohammeda bin Abdulrahmana bin Jassima Al Thanija, u kojem mu je “izrazio saučešće zbog mučeništva brojne njegove djece i unuka u izdajničkom cionističkom bombardiranju”.

U zasebnoj objavi, grupa je rekla da je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas također izrazio saučešće.

Izraelski političar: Napad na Haniyehovu porodicu pokazuje ‘nedostatak političke mudrosti’

Na platformi X, Yair Golan je napisao da je napad na djecu i unuke vođe Hamasa Ismaila Haniyeha, koji su ubijeni u izraelskom napadu, bio loše tempiran.

“Koliko god [ubistva] bila opravdana i primjerena”, rekao je, “izvođenje tako dramatičnih radnji, uoči mogućeg dogovora za oslobađanje otetih, predstavlja još jedan ozbiljan sloj u njihovom bezakonju”.

Yair Golan je izraelski političar i bivši zamjenik načelnika štab izraelske vojske. Također je bio zamjenik ministra ekonomije, a služio je i kao član izraelskog parlamenta.

Jemenski Husi izrazili saučešće Haniyehu

Jemenska pobunjenička grupa Husi izrazila je saučešće vođi Hamasa, Ismailu Haniyehu zbog smrti šest članova porodice nakon što su ubijeni u izraelskom zračnom napadu na sjeveru Gaze, dodajući da “agresivni izraelski napad” otkriva razmjere njihovog neuspjeha na terenu.

“Ove velike žrtve, zajedno s ostatkom naroda Gaze i okupirane Zapadne obale, samo jačaju postojanost palestinskog naroda u suočavanju s izraelskom arogancijom”, rekao je glasnogovornik skupine, Mohammed Abdulsalam, na platformi X.

Husi izvode napade na komercijalne i vojne brodove u Crvenom moru u znak, kako kažu, solidarnosti s Palestincima u Gazi.

Ko je Ismail Haniyeh?

U proteklih nekoliko sati izvještavali smo o ubistvu šest članova porodice vođe Hamasa, uključujući tri njegova sina, u izraelskom zračnom napadu na sjeveru Pojasa Gaze.

Ali ko je Ismail Haniyeh? Donosimo detaljan pregled njegovog života i njegovog uspona do višeg vodstva organizacije Hamas:

Haniyeh je rođen u izbjegličkom kampu Shati u Gazi od roditelja koji su pobjegli iz grada Asqalana nakon stvaranja države Izrael 1948. godine.

Godine 1983. Haniyeh se pridružio Islamskom studentskom bloku, preteči Hamasa.

Diplomirao je 1987, u godini koju je obilježio prvi palestinski masovni ustanak protiv izraelske okupacije, poznat kao Prva intifada, i kasnije osnivanje Hamasa kao službene grupe.

Godine 1988. bio je zatvoren na šest mjeseci i proveo je još tri godine u zatvoru 1989. pod optužbom da je član Hamasa.
Nakon njegovog oslobađanja, Izrael je deportirao Haniyeha u južni Liban zajedno s drugim visokim vođama Hamasa, gdje je proveo godinu dana.

Godine 2001, kada je izbila Druga intifada, Haniyeh je učvrstio svoju poziciju jednog od političkih vođa Hamasa.
Haniyeh je izbjegao izraelski pokušaj atentata 2003.

Postao je istaknut 2006. godine kada je vodio Hamas do pobjede na parlamentarnim izborima nad pokretom Fatah, koji je bio na vlasti više od desetljeća.

Haniyeh je kratko bio premijer Palestinske samouprave, no nakon što je Hamas preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze smijenio ga je Mahmoud Abbas, predsjednik Palestinske samouprave, ali je ostao de facto vođa Pojasa Gaze.

Godine 2017. Haniyeh je izabran za šefa Hamasovog političkog ureda i otprilike u to vrijeme preselio se u Katar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...