"SB" NA MJESTU DOGAĐAJA: U centru Sarajeva odata počast Alekseju Navalnom (FOTO)

Pogledajte kako je izgledalo odavanje počasti na Trgu Alije Izetbegovića u Sarajevu!

  • Vijesti

  • 19. Feb. 2024  19. Feb. 2024

  • 0

Na sarajevskom Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović nekoliko građana položilo je cvijeće u znak počasti ruskom opozicionim lideru Alekseju Navaljnom, koji je nađen mrtav u zatvoru u Rusiji 16. februara.

Građani Sarajeva zapalili su svijeće uz fotografiju Navalnog postavivši i citat na ruskom jeziku "Pobijedit će onaj ko slijedi istinu", a ispod je napisano da je Navalni "ubijen u ruskom zatvoru".

Podsjećamo, Ruska Federalna zatvorska služba saopćila je u petak da se Navalni, koji je u zatvoru zbog optužbi za prevaru i nepoštivanje suda od februara 2021, nakon šetnje osjećao loše, "gotovo odmah izgubio svijest" i nedugo nakon toga umro.

U saopćenju je navedeno i kako su provedene sve potrebne reanimacijske mjere, ali nisu dale pozitivne rezultate, te da su bolničari konstatirali smrt osuđenika.

Uzrok smrti još nije utvrđen. Navalni je bio liječen u bolnici nakon pritužbi na neuhranjenost i drugih problema koji su proizašli iz navodnog zlostavljanja u zatvoru.

Američki State Department ranije je rekao kako vjeruje da su ruske sigurnosne službe otrovale Navalnog 2020. Pozlilo mu je tokom leta za Moskvu i pao je u komu.

Navalni je prebačen u Berlin na liječenje, ali po povratku u Rusiju u januaru 2021. uhapšen je i optužen za kršenje uslovnog otpusta, čime je zaradio prvu zatvorsku kaznu. Navalni je nakon toga dobio još nekoliko zatvorskih kazni ukupno više od 30 godina.

Pogledajte kako je izgledalo odavanje počasti na Trgu Alije Izetbegovića u Sarajevu!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...