ISTRAŽIVANJE GEOPOLA OBJAŠNJAVA VEZU RUSKOG I SRPSKOG SVETA: "Te ideje je prvi Aleksandar Vulin još 2020. prezentirao..."

Srpski svet predstavlja svojevrsnu kopiju ideje Ruskog sveta koja je u javnosti prezentirana 2007. godine.

  • Regija

  • 19. Feb. 2024  

  • 1

Srpski svet predstavlja svojevrsnu kopiju ideje ruskog sveta koja je u javnosti prezentirana 2007. godine, piše Centar za geopolitička istraživanja (GEOPOL).

U kontekstu pojašnjenja principa ruskog sveta, bitan je autorski tekst Igora Zevelava iz Centra za strateške i međunarodne studije iz Washingtona, koji ovu političku doktrinu opisuje kao aspiraciju Rusije prema susjedima, tačnije onim državama u kojima živi bitnija ruska zajednica.

Moskva je kreirala narativ da je ruska dijaspora segment ruskog sveta, te kao takav treba da slijedi upute zvanične Moskve u političkom djelovanju.

Radi se o mitu koji se zalaže da se pod kontrolu Moskve vrate historijska područja za koje Rusija smatra da im pripadaju. Ovim konceptom Rusija pravda svoj odnos prema susjedima.

Kada je riječ o relativno novom pojmu srpskog sveta, uvod u proklamaciju ove velikosrpske hegemonističke ideje jeste donošenje povelje "O srpskom kulturnom prostoru".

Mit o "srpskom svetu" se prvi put javlja u javnosti tokom 2020. godine kada ga proklamira visokopozicionirani srbijanski političar Aleksandar Vulin s ciljem "objedinjavanja svih Srba u jednu zajedničku državu", a misleći pritom bh. entitet Rs, te dijelove Crne Gore i Kosova.

Srpski intelektualci su se od 2020. godine do danas u više navrata oglašavali o mitu koji je ekvivalent velikosrpskoj ideji.

Oni u tome ne smatraju ništa sporno, dok u regionu Zapadnog Balkana vlada nepovjerenje prema ovoj ideji, te se mit o jedinstvenom srpskom svetu odbacuje kao pozitivna stvar.

Istaknuti srpski orijentalista Darko Atanasković tokom 2021. godine u tekstu "Smeju li Srbi da budu Srbi?" relativizira mit o srpskom svetu, te kreira dodatni mit da bi se ideja srpskog sveta mogla provesti bez ispaljenog metka, jer kao takva ne predstavlja opasnost ni za koga.

On kaže da je to sveobuhvatni, jezički prostor u kojem obitavaju Srbi - te se opravdava teorija o uvećanju države i kreiranju jače Srbije.

Dodatni mit koji se veže za mit o nužnosti uspostavljanja "srpskog sveta" u 21. stoljeću jeste onaj o "ugroženosti Srba", jer su ranije imali "tragičnu sudbinu".

Negiraju se stvarne činjenice, a istrajava se na mitološkoj pretpostavci, koja treba da opravda velikosrpsku aspiraciju prema komšijskim državama na Zapadnom Balkanu.

Ovakvi mitovi imaju za posljedicu izazivanje opće nesigurnosti ne samo na području Zapadnog Balkana, već i u ostatku Evrope. Stoga je nužno govoriti o ovoj pojavi, koju ne treba shvatiti bezazleno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...