ODABRANI PRAVNICI SASTAVLJAJU "MIŠLJENJE": Šta će Rimac odlučiti u slučaju Gavrankapetanović?

Zašto ministar Rimac nije donio rješenje, kojim odbija ili prihvata imenovanje, pitanje je na koje nema konkretnog odgovora

  • Politika

  • 19. Feb. 2024  

  • 0

Upravni odbor Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu (KCUS) imenovao je doktora Ismeta Gavrankapetanovića za direktora ove zdravstvene ustanove još 28. decembra prošle godine, piše Raport.ba.

Međutim, formalna potvrda ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Nediljka Rimca još nije stigla, mada je samo dan nakon odluke u imenovanju Gavrankapetanovića dopis iz KCUS-a stigao na Rimčev protokol.

Sporni mu bili uvjeti

Zašto ministar nije donio rješenje, kojim odbija ili prihvata imenovanje, pitanje je na koje nema konkretnog odgovora ni nakon više od mjesec i po.

Navodno je ministru prvo bilo sporno to da li Gavrankapetanović ispunjava uvjete propisane konkursom.

Nakon dopisivanja sa nadležnim Ministarstvom visokog obrazovanja Kantona Sarajevo dobio je napismeno da su reference sarajevskog ljekara "jače" od propisanih u konkursu, znači da ne postoje zapreke za imenovanje.

Međutim, ni dopis da je obrazovanje Gavrankapetanovića iz zdravstvenog menadžmenta validno, odnosno da ima čak i veću vrijednost od traženog certifikata, nije bilo dovoljno da ministar donese zvaničnu odluku.

Naglasimo da odgovor nadležne kantonalne ministrice Adne Mesihović datira od 2. februara, ali odgovora iz kabineta federalnog ministra zdravstva i dalje nema.

Sastanak bez odgovora

Nije ga bilo niti na sastanku u Vladi FBiH čija je glavna tema bila imenovanje direktora KCUS-a. Izostao je i poslije sastanka održanog prije pet dana.

Iako je tada ministar Rimac kazao da će u naredna dva dana uputiti neko rješenje...

Kružile su glasine da Rimac zbog pritiska s više strana odugovlači s odgovorom KCUS-u, kao i da navodno razmišljao o povlačenju.

Ipak, naš izvor tvrdi da ministar neće odstupiti, kao i da se sprema poslati dopis KCUS-u kojem će odgovoriti na njihovu odluku o imenovanju Gavrankapetanovića.

"Ministar Rimac ne razmišlja o ostavci. Što se tiče odluke o KCUS-u, odnosno imenovanju generalnog direktora, u narednih dan ili dva pravnici će ministru iznijeti svoje mišljenje i predložiti kakvu odluku bi trebao donijeti", navodi naš sagovornik, blizak federalnom ministru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...