DIPLOMATSKA KRIZA: Odmah pozvali izraelskog ambasadora na razgovor, povukli i svog ambasadora iz Tel Aviva...

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu osudio je Lulinu izjavu kao "sramotnu".

  • Svijet

  • 20. Feb. 2024  

  • 0

Brazilski ministar vanjskih poslova Mauro Vieira pozvao je na razgovor izraelskog ambasadora u Brazilu nakon što je predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva proglašen "personom non grata" u Izraelu jer je usporedio rat u pojasu Gaze s holokaustom.

-Zbog ozbiljnosti jutrošnjih izjava izraelske vlade, ministar Mauro Vieira (...) pozvao je na razgovor izraelskog ambasadora Daniela Zonshinea, saopćilo je brazilsko ministarstvo vanjskih poslova.

Također je pozvao na konsultacije brazilskog ambasadora u Tel Avivu, Frederica Meyera, koji će otputovati u Brazil u utorak.

Brazilski predsjednik optužio je Izrael da provodi genocid nad Palestincima u pojasu Gaze, usporedivši izraelsku ofenzivu s nacističkim istrebljenjem Židova

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz objavio je da je Lula zbog toga "persona non grata" u Izraelu dok se ne izvini i ne povuče svoje riječi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu osudio je Lulinu izjavu kao "sramotnu".

Lula je osudio Hamasov napad na Izrael 7. oktobra kao "terorizam", ali je od tada i jako kritičan prema Izraelu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...