POLITIČKA ANALITIČARKA TANJA TOPIĆ ZA "SB" O VARNICAMA U RS-u: "Na kušnji je opstanak PDP-a, Dodikova posjeta Bjelorusiji otvara jedno od ključnih pitanja za BiH u ovom trenutku"

Za komentar o varnicama koje dolaze iz PDP-a i optužbama o povezanosti Dodika i Stanivukovića, pitali smo političku analitičarku Tanju Topić...

  • Vijesti

  • 20. Feb. 2024  20. Feb. 2024

  • 0

Do lokalnih izbora 2024. godine ostalo je nešto više od sedam mjeseci, a već u javnosti imamo i nagovještaje budućih kampanja.

No ovih dana iz bh. entiteta Republika Srpska dolaze nejasne poruke o tome da li će opozicija nastupiti zajedno ili razjedinjeno sa kandidatom za gradonačelnika Banje Luke. Unutar stranke iz koje dolazi aktuelni gradonačelnik Draško Stanivuković (PDP) započeo je verbalni sukob. Stanivuković je uvjeren da ima podršku PDP-a i da će kao kandidat te stranke obnoviti mandat, dok su njegove stranačke kolege Igor Crnadak i Milko Grmuša javnosti dali do znanja da još nije definitivno ko će biti kandidat PDP-a, a Stanivukovića povezuju sa političkim oponentom Miloradom Dodikom, predsjednikom RS-a.

Za komentar o varnicama koje dolaze iz PDP-a i optužbama o povezanosti Dodika i Stanivukovića, pitali smo političku analitičarku Tanju Topić...

"Dugo vremena u ovdašnjoj javnosti dominira teza o simbiozi, kojom se označava bliskost između Milorada Dodika i Draška Stanivukovića. Prvi put o toj simbiozi javno su progovorili neki od visokopozicioniranih funkcionera samog PDP-a, tako da su na kušnji samouvjerenost aktuelnog gradonačelnika da je nepobjediv, opstanak PDP-a i njihovo istinsko opoziciono djelovanje kao i politički pragmatizam", prokomentirala je Topić  za "SB" dodavši da smo u svakom slučaju uvidjeli da su smjene političkih figura moguće, "ali ne i duboko zacementirani politički mentalitet, koji promoviše klijentelizam, moć novca, spremnost na prljave dilove, nedosljednost i neprincipijelnost".

"Ishod bitke između dijela rukovodstva PDP-a i gradonačelnika odredit će dalji pravac u političkom djelovanju - da li će stranka pokleknuti pred ucjenama samoproklamovanih kandidata za gradonačelničku fotelju ili će poštovati sopstvene vrijednosti, ili pak istrajati na istima uskoro bismo mogli znati. Sigurno je da će se Stanivuković kandidovati sa ili bez PDP-a, otvoreno je da li će PDP stati iza njega i sačuvati jedinstvo stranke kojeg, zapravo, i nema", smatra Topić te ističe kako su neki političari javno istupili ne plašeći se posljedica, "dok neki drugi mudro ćute čekajući rasplet, da se blagovremeno priklone uz pobjednika."

Sa Topić smo prokomentirali i Dodikovu posjetu Bjelorusiji gdje je, kako je objavljeno, potpisao bilateralnu saradnju sa zemljom koja je najveći saveznik režima u Moskvi i koja se nalazi pod velikim teretom sankcija. Dodik kao predstavnik jedne administrativno-teritorijalne jedinici unutar nezavisne i međunarodno priznate Bosne i Hercegovine nema nikakvo pravo da potpisuje nikakve međunarodne državne sporazume, naveo je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Denis Zvizdić.

"Ovo putovanje otvara jedno od ključnih pitanja za BiH u ovom trenutku, da li put u Evropsku uniju ide preko Rusije. Poruke koje dobijamo sa svih strana su kontroverzne, političko rukovodstvo RS-a je preko noći postalo najveći zagovornik evropskog puta BiH, evropski zvaničnici nisu gadljivu na njihovu bliskost sa Rusijom, koja je pod sankcijama EU", navela je Topić za "SB" pojašnjavajući kako nerad domaćih političara se promoviše kao zamah.

"Republika Srpska promoviše sopstvenu međunarodnu poziciju, a većina gradjana i dalje svoj evropski put gradi van BiH", navela je Topić za "Slobodnu Bosnu".

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...