INSAJDER TVRDI DA ZNA UZROK SMRTI RUSKOG OPOZICIONARA: Navaljni je ubijen jednim udarcem, to je metoda...

Osečkin je za The Times rekao da su modrice pronađene na tijelu Navaljnog "u skladu s tehnikom jednog udarca", pozivajući se na izvor koji radi u arktičkoj koloniji u kojoj je Navaljni umro u petak.

  • Svijet

  • 21. Feb. 2024  

  • 0

Aleksej Navaljni vjerojatno je ubijen udarcem šakom u srce nakon što je nekoliko sati bio izložen ledenim uvjetima, tvrdi Vladimir Osečkin, osnivač grupe za ljudska prava Gulagu.net. Radi se o tehnici kojom su nekoć podučavali KBG-ove operativce, prenosi Index.hr.

Osečkin je za The Times rekao da su modrice pronađene na tijelu Navaljnog "u skladu s tehnikom jednog udarca", pozivajući se na izvor koji radi u arktičkoj koloniji u kojoj je Navaljni umro u petak.

Prije smrti, Navaljni (47) je bio prisiljen provesti više od dva i pol sata na otvorenom, u samici, gdje su temperature znale pasti do minus 27 Celzijevih stepeni, rekao je Osečkin. Zatvorenici su obično držani na otvorenom ne duže od jednog sata.

"Mislim da su mu prvo uništili tijelo tako što su ga dugo držali na hladnom i usporili cirkulaciju krvi na minimum", rekao je Osečkin. "I tada postaje vrlo lako ubiti nekoga, u roku od nekoliko sekundi, ako operativac ima iskustvo u tome. To je stara metoda KGB-ovih specijalnih jedinica. Istrenirali su svoje operativce da ubiju čovjeka jednim udarcem u srce, u središte tijela. To je bio zaštitni znak KGB-a", dodaje.

Puno misterija oko smrti

Dodao je da su bivši zatvorenici koji su služili kaznu u arktičkoj regiji i ranije prijavljivali da su neki zatvorenici ubijeni na ovaj način. Informacije koje su do sada dale ruske vlasti o smrti Navaljnog bile su šture i kontradiktorne. Porodica ne zna gdje je njegovo tijelo, a nisu poznati ni rezultati obdukcije.

Vijest o smrti Navalnog objavila je ruska Federalna zatvorska služba (FSIN), koja je rekla da je izgubio svijest nakon što je šetao kaznenom kolonijom poznatom kao Polarni vuk u regiji Jamalo-Nenec.

Nekoliko minuta kasnije, kanal pod kontrolom države na stranici za razmjenu poruka Telegram ustvrdio je da je uzrok smrti krvni ugrušak. Sljedeći dan, Navaljnijevoj majci i njegovom odvjetniku uručena je informacija o smrti u kojoj je pisalo da je umro od "sindroma iznenadne smrti".

Julija Navalna, Navaljnijeva udovica, sugerirala je u ponedjeljak da je njezin suprug ubijen pomoću novičoka, nervnog agensa kojim su ga FSB-ove ubojice pokušale ubiti u augustu 2020.

"Postoji mnogo opcija kako nekoga ubiti u zatvoru"

Osečkin je rekao da smatra da je malo vjerojatno da je to slučaj. "Moguće je naravno, ali kada je neko pod kontrolom zatvorskog sistema, postoji mnogo opcija kako ga ubiti. Novičok bi ostavio trag u njegovom tijelu i vodio bi izravno do Putina, s obzirom na to da je to već jednom pokušao", kaže.

Osečkin je 2011. osnovao Gulagu.net. Pomoću informacija koje je dobivao iz široke mreže zatvorenika i zatvorskih službenika, postao je vodeći autoritet za kršenje ljudskih prava u ruskim zatvorima. Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov odbacio je izjavu Navaljnijeve udovice da je Putin ubio njezina supruga kao "neutemeljenu i vulgarnu".

"Trenutno se moramo pobrinuti da njegovo tijelo bude prebačeno Navalnijevoj porodici i na zapad radi testiranja", rekao je Osečkin. "Ali postoji veliki rizik da će ga Putinove specijalne snage umjesto toga kremirati."

U ponedjeljak je objavljeno da je viši zatvorski dužnosnik, koji je optužen da je u nekoliko navrata intervenirao kako bi se osiguralo da se prema Navaljnom grubo postupa, unaprijeđen.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...