SUD BiH: Dževad Mlaćo i Selmo Cikotić negirali krivnju za zločine u Bugojnu

Mlaćo se za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima tereti u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva općine Bugojno, a Cikotić u svojstvu komandanta Operativne grupe Zapad Trećeg korpusa Armije BiH.

  • Vijesti

  • 21. Feb. 2024  21. Feb. 2024

  • 0

Dževad Mlaćo i Selmo Cikotić negirali su krivnju za zločine nad ratnim zarobljenicima počinjene 1993. godine u Bugojnu, prenosi Detektor.

Mlaćo se za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima tereti u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva općine Bugojno, a Cikotić u svojstvu komandanta Operativne grupe Zapad Trećeg korpusa Armije BiH.

- Nisam kriv - izjavila su obojica optuženih.

Prema optužnici, Mlaćo je 1993. naredio ubistva više od 20 zarobljenika hrvatske nacionalnosti, pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koje je nazvao "ekstremni dio". Zarobljenici su, kako se navodi, bili dovedeni u prostorije "BH Banke", gdje su ih pripadnici Vojne policije tukli, nakon čega su neki i preminuli.

Naredio je da se zarobljenici označeni kao ekstremi odvedu u prostorije motela na Rostovu, te su likvidirani.

Cikotiću se, između ostalog, na teret stavlja da je propustio da poduzme sve moguće mjere da spriječi ubistva i nečovječno postupanje spram ovih zarobljenika, iako je imao informacije koje su mu omogućavale da zaključi da se njemu podređeni pripadnici spremaju učiniti takva djela, te nije poduzeo mjere da se pokrene krivični postupak zbog mučenja i ubistava.

Nedavno je Cikotić, nepravomoćnom presudom Suda BiH, osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja.

Početak suđenja trebao bi biti zakazan u roku od dva mjeseca.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...