KAKO JE PROPALA "OPERACIJA DECEMBAR": Ruska paravojna jednica htjela da izvuče Navaljnog iz zatvora, jedna stvar je pošla po zlu

Kako piše Novaja Gazeta Evropa, grupa je saopštila da je stupila u kontakt sa „zainteresovanim“ zaposlenima ruske Federalne kazneno-popravne službe (FSIN), koji su im dali snimke sa nadzora, detalje o dnevnoj rutini u zatvorskoj koloniji i transkripte razgovora Navaljnog sa zatvorenicima.

  • Svijet

  • 21. Feb. 2024  

  • 0

Ruski dobrovoljački korpus (RVC), ruska paravojna jedinica koja se bori zajedno sa ukrajinskim oružanim snagama, otkrila je da je planirala da izvuče opozicionog političara Alekseja Navaljnog iz njegove kaznene kolonije u centralnoj Rusiji u oktobru.

Kako piše Novaja Gazeta Evropa, grupa je saopštila da je stupila u kontakt sa „zainteresovanim“ zaposlenima ruske Federalne kazneno-popravne službe (FSIN), koji su im dali snimke sa nadzora, detalje o dnevnoj rutini u zatvorskoj koloniji i transkripte razgovora Navaljnog sa zatvorenicima.

Plan pod šifrovanim nazivom „Operacija decembar“ bio je da se oslobodi Navaljni, dovede do ukrajinske granice i preda obaveštajnoj jedinici RVC. Komandant grupe je rekao da je plan bio da se Navaljni izvuče tokom njegovog premještaja u kaznenu koloniju IK-3 u Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu na ruskom Arktiku.

"Nažalost, bezbjednosne mjere koje su preduzeli FSIN i Federalna služba bezbednosti kako bi spriječili ovakve scenarije pokazale su se veoma efikasnim. Vrijeme i datum su mijenjani nekoliko puta, i to je prošlo bez mnogo upozorenja po direktnom naređenju FSIN-a, što znači da naša grupa nije imala vremena da stigne do lokacije planirane operacije“, rekao je on.

(Foto: AP)

Dodao je da je grupa promijenila svoj plan kada je objavljeno da je Navaljni mrtav.

Ističući da je spreman da sarađuje sa drugim organizacijama u borbi protiv zločinačkog režima u Kremlju, RVC se obavezao da će nastaviti sa naporima na oslobađanju drugih političkih zatvorenika u Rusiji koliko god to bude bilo moguće.

Kao dokaz da ima ozbiljne namjere, RVC je objavio podatke i fotografije koje je dobio u fazi planiranja, kao što su dijagrami kolonije, informacije o broju osoblja i snimci sa nadzornih kamera.

RVC je takođe objavio transkript razgovora između Navaljnog i još jednog zatvorenika pod nadimkom Filozop, gdje je Navaljni pitao kako stvari funkcionišu u koloniji i rekao da zna i razumije da je zatvorenik dobio konkretna uputstva kako treba da postupa sa njim.

RVC je saopštio i da će nastaviti da radi na oslobađanju drugih političkih zatvorenika iz "kandži režima" koliko god bude bilo moguće i da su spremni da rade sa drugim organizacijama koji se bore protiv režima u Kremlju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...