ODGOVOR NA SMRT RUSKOG POLITIČARA: Velika Britanija uvela sankcije šefovima zatvora u kojem je umro Navaljni

Sankcionisanima, uključujući načelnika i pet zamjenika načelnika kaznene kolonije, bit će zabranjen ulazak u Veliku Britaniju, a njihova imovina će biti zamrznuta, rekao je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron.

  • Evropa

  • 21. Feb. 2024  

  • 1

Velika Britanija je u srijedu uvela sankcije za šest osoba zaduženih za zatvor zvani "Polar wolf" u kojem je prošle sedmice umro ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, javlja Reuters.

Sankcionisanima, uključujući načelnika i pet zamjenika načelnika kaznene kolonije, bit će zabranjen ulazak u Veliku Britaniju, a njihova imovina će biti zamrznuta, rekao je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron.

“Jasno je da su ruske vlasti Navaljnog kao prijetnju i više puta su pokušavale da ga ušutkaju“, izjavio je Cameron u saopštenju.

“Oni koji su odgovorni za brutalni tretman Navaljnog ne bi trebali živjeti u iluziji – mi ćemo ih smatrati odgovornim”, dodao je.

Velika Britanija je prva zemlja koja uvodi mjere kao odgovor na smrt političara, a za koju zapadne zemlje uveliko okrivljuju Kremlj, saopćilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Press Association (PA).

U saopštenju se navodi da je među kažnjenima Vadim Konstantinovič Kalinjin, koji je navodno nadgledao brutalni zarobljenički zatvor u kojem je Navaljni držan oko dvije sedmice u samici.

Britanska vlada je iznijela imena još pet osoba koje su na meti zbog, kako se navodi, “aktivnosti koja krši pravo da se ne podvrgava okrutnom, nečovječnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju kao i pravo na život”.

Guardian je objavio njihova imena, a oni su: potpukovnik Sergej Nikolajevič Koržov, potpukovnik Vasilij Aleksandrovič Vydrin, potpukovnik Vladimir Ivanovič Pilipčik, potpukovnik Aleksandr Vladimirovič Goljakov, pukovnik Aleksandar Valerijevič Obrazcov

“Niko ne treba da sumnja u opresivnu prirodu ruskog sistema“, rekao je Cameron.

“Zato danas sankcionišemo najviše zatvorske službenike odgovorne za njegov pritvor u kaznenoj koloniji u kojoj je proveo posljednje mjesece“, dodao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...