VRAG JE ODNIO ŠALU: Češka pregovara s Njemačkom o nabavci novih tenkova Leopard 2A4, ali ni to nije sve...

Tenkove Leopard zajednički proizvode njemački Rheinmetall i Krauss-Maffei Wegmann.

  • Evropa

  • 22. Feb. 2024  

  • 2

Češka pregovara s Njemačkom o donaciji 15 tenkova Leopard 2A4 kao nadoknadu za češku vojnu potporu Ukrajini te o eventualnoj kupovini još 15 od njemačke odbrambene industrije, saopćilo je češko ministarstvo odbrane.

Česi su kao prethodnu donaciju od Njemačke dobili 15 tenkova Leopard 2A4, a planiraju naručiti i desetke najmodernijih verzija 2A8 koje bi bile isporučene u nadolazećim godinama.

Ministarstvo je saopćilo da će dodatnih 15 tenkova koštati nekoliko stotina miliona eura i da će pomoći zemlji usred prelaska s opreme iz sovjetske ere koju je većinom donirala Ukrajini.

"Ako se sadašnji pregovori uspješno završe, Češka će imati 42 borbena tenka Leopard 2A4", navodi se u saopćenju ministarstva.

Tenkove Leopard zajednički proizvode njemački Rheinmetall i Krauss-Maffei Wegmann.

"Nakon 2030. češka vojska mogla bi imati više od 100 Leoparda u dvije verzije u aktivnoj službi i rezervi", dodaje se.

Češka vlada je u pregovorima o kupovini oko 70 tenkova Leopard 2A8 s njemačkom vladom.

Osim već doniranih 15 Leoparda 2A4, češka vojska još uvijek koristi 30 moderniziranih tenkova T-72M4CZ iz sovjetske ere i nešto nemoderniziranih T-72, no većina njih je donirana Ukrajini.

-Češka je bila prva zemlja koja je poslala tešku opremu u Ukrajinu 2022. godine i do sada je osigurala 62 tenka T-72, kao i 131 borbeno vozilo pješaštva, 16 sistema protuzračne odbrane i šest helikoptera iz vojnih rezervi, rekao je premijer Petr Fiala, a citirala novinska agencija ČTK.

Više opreme je poslano preko privatnih kompanija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...