SNAŽAN VJETAR U LEĐA: Njemačka i Francuska podržale nizozemskog premijera za glavnog sekretara NATO-a

Rutteu bi trebala podrška svih 31 NATO saveznica prije nego što bi mogao biti nominiran za nasljednika Jensa Stoltenberga, za kojeg se očekuje da će odstupiti u oktobru.

  • Svijet

  • 22. Feb. 2024  

  • 0

Njemački kancelar Olaf Scholz podržao je Marka Ruttea za glavnog sekretra NATO-a.

Nizozemski premijer u odlasku je "izvanredan kandidat", prema Scholzovom glasnogovorniku Steffenu Hebestreitu.

"Kancelar Scholz podržava imenovanje Marka Ruttea za novog sekretara NATO-a", objavio je Hebestreit na platformi X, pozivajući se na Rutteovo "ogromno iskustvo, njegovu veliku stručnost u sigurnosnoj politici i njegove snažne diplomatske vještine".

Potvrda Berlina slijedi nakon intenzivne 24-satne diplomatske kampanje za jačanje podrške Nizozemcu, usred oklijevanja grupe od oko 10 zemalja, uključujući zemlje istočne Europa, poput i Mađarske i Turske. POLITICO je u srijedu prvi izvijestio da dvije trećine NATO saveznica sada podržava Ruttea, prenosi Index.

SAD je dao podršku nizozemskom čelniku, a jedan je dužnosnik rekao da predsjednik Joe Biden podržava Ruttea, kako je izvijestio POLITICO. Uslijedilo je Ujedinjeno Kraljevstvo, a kasnije danas i Francuska, gdje je visoki dužnosnik rekao da je predsjednik Emmanuel Macron rano podržavao imenovanje Nizozemca na tu ulogu, nakon što ga je prošle godine ispitao o toj funkciji.

Rutteu bi trebala podrška svih 31 NATO saveznica prije nego što bi mogao biti nominiran za nasljednika Jensa Stoltenberga, za kojeg se očekuje da će odstupiti u oktobru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...