OBRATITE PAŽNU: Ukoliko imate ove simptome znak je da trebate odmah ići doktoru…

Simptomi variraju ovisno o njezinoj lokaciji i veličini.

  • Zdravlje

  • 23. Feb. 2024  

  • 0

Bruh, poznat kao hernija ili kila abdominalne stijenke je česta pojava kod osoba koje se bave podizanjem velike težine, kod onih koje se bave teškim fizičkim poslom i sportaše koji podižu velike težine prilikom izvođenja treninga. No, koliko zapravo znamo što je bruh, kako ga prepoznati?

Šta je bruh?

Bruh ili kila je stanje u kojem unutarnji organi trbušne šupljine prolaze kroz procjep u mišićnom zidu trbušne stijenke ili kroz oslabljene vezivne strukture te formiraju izbočinu ispod kože, u predjelu pupka, trbuha, prepona ili mošnje. Manje kile ne moraju biti konstantno vidljive, nego se pojavljuju prilikom naprezanja jer se tada povećava tlak u trbušnoj šupljini.

Koje vrste bruha postoje?

Postoji mnogo vrsta bruha i nazivaju se prema mjestu na tijelu na kojem su se dogodile. Neki od češćih su:

• Preponska kila (ingvinalana) - najčešći tip. Češća u muškaraca nego u žena. Ona se razvija u preponskom području i često se proširuje na obje strane tijela.

• Femoralna kila - javlja se neposredno ispod prepone od trupa ka donjim udovima. Obično je češća u žena.

• Pupčana kila - obično nastaje u sredini trbuha, ispod pupka, a često je rezultat razdvajanja mišića u trbušnom zidu poslije trudnoće.

• Ventralna kila - operativne procedure na prednjem trbušnom zidu mogu kasnije dovesti do pojave kila na tom mjestu.

• Epigastrične hernije – nastaju između pupka i donjeg rebrenog luka i često su ispunjene mašću.

Koji su simptomi bruha?

Simptomi bruha variraju ovisno o njezinoj lokaciji i veličini. Kod manjih, često se ne osjećaju nikakve tegobe, već se primjećuje kao izbočenje trbušne stijenke ili kao mekani ispupčeni dio ispod kože. Izbočenost buha može biti vidljiva samo kada osoba stoji ili kada se napinje, dok se u ležećem položaju izbočenost može povući jer se sadržaj kilne vreće vraća u trbušnu šupljinu.

Simptomi kod bruha mogu biti:

• u predjelu ispupčenja osjeća se nelagoda, peckanje ili bol

• prilikom dizanja tereta javlja se bol u predjelu kile

• prilikom sagibanja, pregibanja tijela javlja se nelagoda ili bol u predjelu kile

• kod preponske kile može se osjećati bol ili peckanje u preponama, osobito u naporu

Kako se liječi bruh?


Ovisno o mjestu pojave i intenziteta simptoma, kila se neko vremensko razdoblje može trpjeti. Neki oboljeli čak ni ne osjete da se pojavila, sve do višeg stupnja razvoja i vidljivosti na samoj površini stomaka ili prepone, dok drugi nelagodu počnu osjećati i u ranim fazama.

Ako se kila zanemari, to može dovesti do ozbiljnijih posljedica i komplikacija kao što su infekcije, otežan rad organa, sporiji protok krvi i problemi s crijevima. Kila se privremeno može suzbiti stezanjem, odnosno pojasevima i postavljanjem tijela u određeni položaj kada se ona vraća unatrag - što je čini podnošljivijom. Operacija se preporučuje odmah nakon što osoba osjeti prve simptome, a posebno u stanju izuzetne nadutosti, mučnine, povraćanja i snažnih bolova.


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...