PLENKOVIĆ OKRENUO LEĐA AMERIKANCIMA: "Hrvatska podržava stav Dragana Čovića o potrebi uvažavanja interesa hrvatskog naroda u BiH!"

"Dragan Čović izvijestio je o tijeku razgovora političkih stranaka u BiH u vezi s reformom izbornog zakonodavstva. Plenković i Čović naglasili su nužnost postizanja političkog konsenzusa kako bi se spriječilo preglasavanje hrvatskog naroda u izboru za hrvatskog člana Predsjedništva BiH", saopćeno je.

  • Vijesti

  • 23. Feb. 2024  23. Feb. 2024

  • 14

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas s Draganom Čovićem, predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH i prvim zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, saopćeno je iz Vlade Hrvatske.

"Osvrnuvši se na nedavni posjet Bosni i Hercegovini s predsjednicom Europske komisije von der Leyen i nizozemskim premijerom Rutteom, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je zadovoljstvo dosadašnjim napretkom u provedbi reformi koje poduzima Vijeće ministara na čelu s Borjanom Krišto.
 
Uoči izrade novog izvješća Europske komisije o BiH, pozvao je sve političke aktere u BiH na ulaganje dodatnih napora u pogledu usvajanja potrebnih zakona, a s ciljem otvaranja pristupnih pregovora na Europskom vijeću u ožujku. Hrvatska nastavlja pružati punu političku i tehničku podršku BiH u ovom procesu.
 
Dragan Čović izvijestio je o tijeku razgovora političkih stranaka u BiH u vezi s reformom izbornog zakonodavstva. Plenković i Čović naglasili su nužnost postizanja političkog konsenzusa kako bi se spriječilo preglasavanje hrvatskog naroda u izboru za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, što se ponovno dogodilo i na Općim izborima 2022. godine. Naglasili su kako je uspostavljanje pune ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda temeljni preduvjet za dugoročnu stabilnost i funkcionalnost BiH, kao i za skladne odnose među tri naroda.
 
Plenković je istaknuo da hrvatska Vlada pruža snažnu podršku hrvatskom narodu u BiH te će nastaviti realizirati projekte koji pridonose kvalitetnijem životu Hrvata i boljitku čitave BiH.
 
Vezano za projekt Južne plinske interkonekcije, istaknuta je važnost ovog projekta za energetsku sigurnost i diverzifikaciju u BiH. Hrvatska je spremna poduprijeti ovaj projekt kojim bi se plin s LNG terminala na Krku dopremao u BiH. Plenković i Čović složili su se da je potrebno nastaviti s razgovorima kojima bi se postigao dogovor vezano za modalitete izvedbe projekta u BiH u interesu svih zainteresiranih strana. U vezi s time, Hrvatska podržava stav Dragana Čovića o potrebi uvažavanja interesa hrvatskog naroda u BiH.
 
Plenković i Čović razgovarali su i o pripremama za 25. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru koji će se održati od 16.-20. travnja i na kojem je Hrvatska i ove godine zemlja partner", navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...