PRIJEDLOG ZA RUČAK; PILETINA NA AZIJSKI NAČIN: Onako hrskavu, prelijte je slatkim umakom sa aromom citrusa i poslužite uz...

(...) rižu, rezance ili prilog po želji.

  • Gastro

  • 25. Feb. 2024  25. Feb. 2024

  • 0

Ako nemate inspiraciju za pripremu pilećeg filea, mi vam donosimo ideju kako da ga učinite zanimljivim.

Sastojci:

Umak:

350 mlvode

½ naranže

½ limuna

80 ml rižinog octa

3 kašike soja umaka

1 kašika naribane kore od narandže

100 gr smeđeg šećera

2 cm svježeg đumbira

1 čehno bijelog luka

20 gr mladog luka

¾ kašičice čili pahuljica

3 kašike kukuruznog škroba

2 kašike vode

Meso:

450 gr pilećeg filea, narezanog na kockice

150 gr glatkog brašna

¾ kašičice soli

¾ kašiičice bibera

3 kašike maslinovog ulja

1 kašika sezamovih sjemenki (po želji)

Priprema: 

Umak:

1. Narežite 

Naribajte narandžinu koru, a zatim ocijedite polovicu narandže i limuna kako bi dobili sok. Đumbir naribajte, bijeli luk nasjeckajte ili protisnite, a mladi luk narežite na kolutiće, prenosi Index.hr.

2. Sjedinite sastojke

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte vodu, sok od narandže, sok od limuna, rižin ocat i soja umak. Umiješajte 1 kašiku narandžine kore, smeđi šećer, đumbir, bijeli luk, mladi luk i čili pahuljice. Miješajte, a kad umak zavrije maknite s vatre i ohladite 15 minuta. 

Meso:

3. Marinirajte meso

Komadiće narezane piletine stavite u plastičnu vrećicu koja se može zatvoriti i u nju dodajte 230 ml ohlađenog umaka, a ostatak sačuvajte. Stavite u frižider na 2 sata.

4. Protresite

U drugu plastičnu vrećicu pomiješajte brašno, so i biber. Dodaje mariniranu piletinu, zatvorite vrećicu i dobro protresite. 

5. Pecite

Na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje i pržite piletinu, često miješajući, otprilike 8 - 10 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.

6. Prekrijte folijom

Pečenu piletinu prebacite na tanjir i prekrijte folijom.

7. Krčkajte

U istu tavu dodajte ostatak umaka i miješajte dok ne zakipi. U manjoj posudici pomiješajte kukuruzni škrob i vodu, pa dodajte umaku. Smanjite vatru, dodajte pečenu piletinu, i krčkajte 5 minuta uz povremeno miješanje. 

8. Poslužite

Poslužite uz rižu ili rezance, a po želji po mesu posipajte sezamove sjemenke.  

Prijatno!:)  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...