URBANISTIČKI PLAN KS DOVEDEN U PITANJE NIZOM PRAVNIH I PROCEDURALNIH PROMAŠAJA: Moguć sudski epilog, reagirala udruženja i stručnjaci

Kada je predstavljen nacrt plana, nadležni su tvrdili da će se njima ostvariti urbanistički i infrastrukturni preporod Kantona Sarajevo. Ispostavit će se da je plan manjkav i nedorečen, a da je upitno i sve što je prethodilo do njegovog iznošenja na Skupštinu KS.

  • Društvo

  • 27. Feb. 2024  27. Feb. 2024

  • 1

Novi urbanistički plan grada Sarajeva kojim je pompezno najavljeno da će novi gradski centar biti u Rajlovcu, a do tamo voziti tramvaj ili trolejbus, zvučao je predobro da bi bio stvaran.

Kada je predstavljen nacrt plana, nadležni su tvrdili da će se njima ostvariti urbanistički i infrastrukturni preporod Kantona Sarajevo. Ispostavit će se da je plan manjkav i nedorečen, a da je upitno i sve što je prethodilo do njegovog iznošenja na Skupštinu KS.

Glavni problemi

Najprije su iz Udruženja „Eko akcija“ za „Slobodnu Bosnu“ reagirali na najavljeni urbanistički plan navodeći kako su njegovi glavni problemi to što nije urađena zakonom obavezna strateška studija utjecaja plana na okoliš, što su se namjerili da smanje vodozaštitnu zonu u Sarajevskom polju, da dozvole novu visoku gradnju…

„Planiraju novu stambenu gradnju u gradu u kojem je četvrtina stanova prazna, a broj stanovnika opada. Nama trebaju parkovi u naseljima u kojima žive ljudi. Ako se do parka treba voziti automobilom ili javnim prevozom, to onda nije park. Do parka oni kojima najviše treba, djeca i stari, moraju moći otići pješice i da im za to ne treba više od pet minuta“, naveo je predsjednik ovog udruženja Anes Podić za „SB“.

Podić je podsjetio i kako Sarajevo nekada jeste bio 15-minutni grad, dodavši i da pored vodozaštitne zone, trn u oku graditeljskog lobija predstavlja i odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH o zaštiti centra Sarajeva kao urbanog krajolika.

S obzirom na to da nije održana ni javna rasprava uoči donošenja Nacrta zakona, ovo Udruženje je organiziralo samostalno javnu raspravu, nakon čega su se vladajućim obratili otvorenim pismom.

Reagirao načelnik Novog Grada

Na 14. radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj jučer, raspravljano je o nacrtima urbanističkih planova, kao i nacrtima odluka o njihovom provođenju.

Još tokom trajanja sjednice oglasio se načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić navodeći kako Skupština Kantona Sarajevo raspravlja o nacrtu Urbanističkog plana Grada Sarajeva čije usvajanje i isključiva nadležnost lokalne samouprave, a u ovom slučaju Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

„Zakonom o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH propisano je da u isključive nadležnosti lokalnih zajednica spada usvajanje urbanističkih planova. Također, Zakonom o prostornom uređenju KS, članom 25. Zakona, propisano je da Urbanistički plan grada usvaja Gradsko vijeće uz saglasnost općina.

Kao osnov za ovakvo postupanje navodi se činjenica da je Skupština KS 2016. godine donijela Odluku o pristupanju izradi Urbanističkog plana grada prema tadašnjoj zakonskoj regulativi. Šta se čekalo 8 godina nikome nije jasno, ali indikativno je da se prema današnjem Nacrtu Urbanističkog plana u odnosu na Odluku o pristupanju izradi plana iz 2016. godine dolazi do smanjenja urbane zone Sarajeva za 2.500 hektara što je nezamislivo, s obzirom na to da bi plan trebao da omogući razvoj grada, a ne njegovu kontrakciju i suzbijanje. Brojne su nezakonitosti, apsurdi i nelogičnosti u ovom materijalu te će u svakom slučaju biti predmet preispitivanja kako sa aspekta nadležnosti, tako i sa aspekta sadržaja. Primjera radi, posred stadiona i atletske staze u Centru Safet Zajko planirana je cesta, na najljepšem dijelu brda Žuč planirano je groblje, a ogromna naseljena područja Dobroševića i Ahatovića umjesto urbane zone stanovanja pretvaraju se u zonu “suburbanog zelenila” za koje niko ne zna šta znači“, upozorio je Efendić.

Kako u prijedlogu zaključka za Skupštinu kojim se usvaja nacrt urbanističkog plana jasno piše da građani nisu učesnici javne rasprave, iz SDP-a su da dali inicijativu se izmijeni prijedlog zaključka za Skupštinu kojim se usvaja Nacrt urbanističkog plana kojim se građani vraćaju kao ravnopravni učesnici javne rasprave.

Moguć sudski epilog

„Slobodna Bosna“ kontaktirala je i bivšu šeficu katedre za urbanizam na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu Vesnu Hercegovac-Pašić koja ove poteze vidi kao još jedan manevar aktualne vlasti, „koja 'zbija svoje redove', uz pokušaj prikaza 'velikog uspjeha' i kao opravdanje datog joj povjerenja od građana...

„I sve će to prostor zabilježiti“, prokomentirala je Hercegovac-Pašić za „SB“ navodeći da kao u svim dosadašnjim naporima, u svim domenama, pa tako i u domeni urbanog planiranja nastojanju da se „potakne i dosegne napredak u bh. društvu, ispriječi  politika, prebrojavanje krvnih zrnaca, lični animoziteti itd“.

„Ova sjednica Skupštine KS je to potvrdila, uz opasku - da je najznačajnija tačka dnevnog reda - prijedlog Nacrta urbanističkog plana urbanog područja Sarajeva za period 2016-2036. na svojevrstan način dovedena u pitanje. Naime, radi se o ozbiljnim pravnim i proceduralnim promašajima, koji bi mogli imati i sudski epilog“, prokomentirala je profesorica pojašnjavajući kako se radi prije svega o zanemarivanju hijerhije u izradi i donošenju razvojnih planskih dokumenata najvišeg reda.

„1. Zakon o prostornom uređenju, tj. njegove Izmjene i dopune su 'u pripremi'

  1. Planski period za PROSTORNI PLAN KS 2003-2023. je istekao, te se postavlja pitanje pravnog vakuuma u kome se našao buduci uranistički plan urbanog područja Sarajeva za period 2016-2036.

I pored ovih navedenih okolnosti Vlada KS, na sjednici Skupštine donosi - utvrđuje Nacrt UP i upučuje ga na Javni uvid i Raspravu“, prokomentirala je Hercegovac-Pašić.

„Prema Zaključku, a u smislu - ko su sve učesnici - Javni uvid i Rasprava, obavit će se u trajanju od 60 dana, uz dopunu 'prava učešća' navodi se, pored svih subjekata planiranja i pravo CJELOKUPNE JAVNOSTI.

Time se izbjegla još jedna nepravilnost, koja bi de facto bila flagrantno kršenje demokratskih principa, budući da bi isključivanjem Javnosti (radni ljudi i građani) iz procesa kreiranja i donošenja odluka značajnih za naše zivote i Prostor, kao nenadoknadiv resurs, cjelokupan napor bio na granici obesmisljenosti. Jer za koga se to zapravo planira, radi i gradi, i čiji se novac usmjerava, ako to nije novac nas građana!? Stoga je ovdje ponovo na vidjelo izašao osioni gard politike, tromost izvršne vlasti i monopoliziranost institucija“, navela je Hercegovac-Pašić pitajući kako, uz to, od 2016. kada je nastupio kraj planskog perioda prethodnog UP-a - do danas, javnost nije bila uključena ni po kojoj osnovi!?

„Ako je sve ovako, i ako je poljuljana pravna sigurnost i proceduralni koraci, onda je izlišno da, kao neko ko je u stručnom smislu upućen pojedinac - građanka dajem mišljenje o navedenom planskom dolumentu,  njegovoj utemeljenosti, širini vizija i mogućnostima samog društva za realiziranje postavljenih ciljeva“, rekla je na kraju razgovora za „SB“ profesorica i arhitektica Vesna Hercegovac-Pašić.

(S. Hodžić)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...