SLAVEN RAGUŽ IZNENADIO: "Žalit ćemo mi za Novalićem, imamo aferu veću od Respiratora"

Samo nešto više od dana nakon formiranja nove vlade predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž ima drugačije mišljenje.

  • Politika

  • 27. Feb. 2024  

  • 1

Svojevremeno je bio veliki oponent Vlade FBiH koju je činila osovina SDA-HDZ, a čija je personifikacija bio premijer Fadil Novalić. Samo nešto više od dana nakon formiranja nove vlade predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž ima drugačije mišljenje.

- Kad se formirala nova Vlada, ja sam govorio vidjećemo hoćete li vi kadrirati rodbinu ili sposobne, hoćete li raditi transparentno i po zakonu ili kao ovi do sada. Bojim se da ćemo mi žaliti za Fadilom Novalićem. Ako je netko bio protiv njega to je bio HRS, i u aferi Respiratori, moje ratovanje s njim i njegovom Vladom je poznato. E kad ja takav kažem da bi mi mogli za njim žaliti, možete onda misliti kakva je nada sa ovim što su zasjeli sada i vode Vladu FBiH, izjavio je Raguž za Bljesak.info.

Tvrdi kako BiH ima aferu veću od slučaja Respiratori. Radi se o BH-Gasu i upravljanju Južnom interkonekcijom.

- Afera oko BH gasa je daleko veća od afere Respiratori, poduzeća koje nam se nameće da kontrolira Južnu Interkonekciju. Samo oko 80 milijuna KM je isparilo. To su odradili najveći patrioti, jer tada je tom institucijom gospodarila SDA, a podržali su ih ispred HDZ-a. U međuvremenu se dogodila i Ukrajina, to netko mora kontrolirati, i to je namirisala klika iz HDZ-a, i njima su bitni tenderi. Što su dali Autoceste Federacije? Tamo su veći novci, također idu kroz jedinice lokalne samouprave. Kao njima se odjednom probudio domoljubni duh, iako su ranije podržali taj isti zakon. Njima su u prvom planu javne nabavke i kadriranje rodbinsko stranačkog kadra u ta nova poduzeća, kazao je Raguž, a potom nastavio govoriti o firmi na čijem formiranju insistira HDZ.

- Ne znam kako su ga nazvali, ali nisu ga registrirali. Šta su čekali? Da je njima to u interesu oni bi davno krenuli u realizaciju toga. Njima to nije interes, dodao je Raguž.

U toku ovog razgovora Raguž se dotakao i izmjena Izbornog zakona, ističući kako niko nije spreman da usvoji tehničke izmjene ovog zakona, odnosno da njih neće ni biti ako ih ne nametne visoki predstavnik Christian Schmidt. Dotakao se i pitanja legitimnog predstavljanja.

- Nismo ništa konkretno dobili ni sa Željkom Komšićem, ali ni s Draganom Čovićem, kad je on bio član Predsjedništva. Ovdje su stvari načelne prirode, ne možemo identificirati Hrvate s politikom koju personificira Dragan Čović. Jer ta politika ima cijenu, i ja ne radim ništa ako mene nema tu. To je nekonzistentna politika koja ima svoju cijenu, izjavio je Raguž za Bljesak.info.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...