RUSKI MEDIJI PIŠU: Advokat Alekseja Navaljnog uhapšen zbog kršenja javnog reda i mira

Ruske vlasti još nisu potvrdile hapšenje Dubkova. U oktobru 2023. drugi advokati Navaljnog, Vadim Kobzev, Igor Sergunin i Aleksej Lipster, uhapšeni su pod optužbama za "ekstremizam".

  • Svijet

  • 27. Feb. 2024  

  • 0

Advokat ruskog opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog, koji je umro u zatvoru ovog mjeseca, navodno je uhapšen u Moskvi, prenosi BBC.

Prema pisanju ruskih medija, Vasilij Dubkov priveden je zbog "kršenja javnog reda". Nakon Navaljnijeve smrti Dubkov je otišao na Arktik gdje je Navaljni bio u zatvoru.

Ruske vlasti još nisu potvrdile hapšenje Dubkova. U oktobru 2023. drugi advokati Navaljnog, Vadim Kobzev, Igor Sergunin i Aleksej Lipster, uhapšeni su pod optužbama za "ekstremizam".

U januaru je Olga Mihajlova, još jedna advokatica opozicionog čelnika, optužena za isti zločin te je odlučila ostati u egzilu.

Ruske vlasti zabranile su 2021. rad zakladi za borbu protiv korupcije koju je vodio Navalni zbog "ekstremizma".

Tijelo opozicionog čelnika držale su zatvorske vlasti više od 7 dana od njegove smrti. Njegova majka Ljudmila Navalna otputovala je u udaljeni zatvor Polarni Vuk gdje je umro kako bi preuzela njegovo tijelo, u pratnji Dubkova.

Tijelo je predano njegovoj majci osam dana nakon smrti. Navalna je rekla da su joj vlasti prijetile jer su željele da njezin sin bude pokopan u "tajnosti".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...