CIJENE EUROPSKE, PLAĆE DOMAĆE: Ništa od snižavanja cijena kruha, građani voće i povrće kupuju na komad, pogledajte šta kažu...

S druge strane, za više od 800 000 onih koji imaju minimalnu penziju i platu ispod prosječne, situacija je znatno gora. 

  • Društvo

  • 28. Feb. 2024  

  • 0

Troškovi života građana Bosne i Hercegovine u posljednjih nekoliko godina porasli su za čak 50 posto. Najveći trošak u potrošačkoj košarici čini prehrana, na koju odlazi gotovo 50 posto primanja. Ni posljednja inicijativa za snižavanje cijene kruha nije urodila plodom. Poljoprivrednici ističu kako su na gubitku i oni i građani, koji iz mjeseca u mjesec ne žive, nego preživljavaju.

Cijene evropske, plate domaće. Građanima Bosne i Hercegovine vrijeme između dvije plate ili penzije ispunjeno je kalkulacijama i rezovima sa svih strana. Nije ih, kažu, iznenadilo i to što nema dogovora o nižoj cijeni hljeba.

“Sve je skupo” najčešća je rečenica koja se mogla čuti od građana na ulicama Bijeljine. Baš kao što su nakon poskupljenja voće i povrće počeli kupovati na komad, u maniru pravih mađioničara preživljavanja i za hljeb su pronašli snalažljivo rješenje.

Najveći dio sindikalne potrošačke korpe za januar odlazi na troškove prehrane – 1286 maraka. Imajući u vidu da je prosječna plata u RS i FBiH 1296, odnosno 1310 maraka, jasno je da hljeb ostale životne namirnice “pojedu” većinu primanja. S druge strane, za više od 800 000 onih koji imaju minimalnu penziju i platu ispod prosječne, situacija je znatno gora. 

U nastavku pogledajte prilog BHRT-a!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...