ZELENSKI IZNIO PONUDU: Ukrajina je zainteresirana za zajedničku proizvodnju municije sa zemljama Balkana

Ukrajinski je predsjednik poručio kako se trenutno odlučuje o “smjeru Evrope” za sljedećih nekoliko generacija.

  • Regija

  • 28. Feb. 2024  

  • 0

Ukrajina je zainteresirana za zajedničku proizvodnju municije sa zemljama jugoistočne Europe, uključujući i države Balkana, kazao je u srijedu Volodimir Zelenski na samitu s liderima iz te regije.

"Vidimo probleme sa snabdijevanjem municijom... To utječe na situaciju na bojnom polju... Zainteresirani smo za zajedničku proizvodnju s vama i svim našim partnerima”, kazao je Zelenski u uvodnom obraćanju na samitu Jugoistočna Evropa-Ukrajina.

Zelenski je dodao da će uskoro predstaviti detalje te je predložio posebni “Forum odbrambene industrije Ukrajina-Balkan u Kijevu ili u nekoj od vaših prijestolnica.”

Ukrajinski je predsjednik poručio kako se trenutno odlučuje o “smjeru Evrope” za sljedećih nekoliko generacija.

Ideja Zelenskog, sasvim izvjesno, dodatno će zakomplicirati odnose u BiH, budući da Federacija BiH i Republika Srpska ne gledaju isto na rat u Ukrajini.

Savim izvjesno, RS će odbiti u startu ideju Zelenskog, dok će Federacija BIH, gdje je smještena glavnina firmi namjenske proizvodnje, iskoristiti ponuđenu priliku, tim prije što ne postoji embargo UN-a na izvoz municije i vojne oprema Ukrajini, i što Ukrajina prema članu 51. Povelje UN, ima neotuđivo pravo da se brani, baš kao i svaka druga članica UN-a. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...