DENIS BEĆIROVIĆ U VIJEĆNICI: "Svi znamo šta bi se desilo ako međunarodna zajednica napusti BiH"

Na početku govora je iskazao zahvalnost građanima BiH koji su na legalnom i međunarodno priznatom referendumu odlučili da naša država bude nezavisna, suverena i jedinstvena, kao i antifašistima koji su odbranili nezavisnost BiH.

  • Vijesti

  • 28. Feb. 2024  

  • 0

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović obratio se prisutnima na večerašnjem prijemu u Vijećnici povodom Dana nezavisnosti BiH, prenosi Klix.ba.

Na početku govora je iskazao zahvalnost građanima BiH koji su na legalnom i međunarodno priznatom referendumu odlučili da naša država bude nezavisna, suverena i jedinstvena, kao i antifašistima koji su odbranili nezavisnost BiH.

"Iza nas je duga i svalna prošlost naše države. Budimo ponosni na prvih 1075 godina otkad se zemlja Bosna spominje. Nakon ovog milenijskog puta mi ne možemo nazad, mi moramo samo naprijed. Ispred nas je evropska i evropatlanska budućnost. Skretanje s te putanje imalo bi fatalne posljedice. Zbog toga dosljedno i na svakom mjestu insistiram na provođenju usvojenih strateških vanjskopolitičkih ciljeva. To ne radim slučajno, tako na najbolji način štitimo sigurnost naših ljudi i države", kazao je.

Podsjetio je da je BiH punopravna članica UN, Vijeća Evrope, OSCE-a i država koja se nalazi pred vratima EU i NATO saveza.

"To su neosporive činjenice kojih separatisti moraju biti svjesni. Oni moraju napokon shvatiti da entiteti nikad neće imati i nikad nisu imali međunarodni subjektivitet. BiH je prema odredbama internacionalnog i nacionalnog prava država. Njeni konstruktivni elementi su državni teritoriji, stanovništvo i suverena vlast. Oni su sadržani u terminu držva - terminu kojim se BiH određuje u međunarodnom i nacionalnom poretku", dodao je.

Također, podsjetio je i na to da su oni koji su mislili da mogu mimo svih demokratskih principa praviti državu unutar države BiH završili kao pravosnažno presuđei zločinci, da ih je većina danas u zatvorima ili su žigosani napustili ovaj svijet.

 

"Tako će završiti i svi oni koji eventualnio ponovo pokušaju koračati njihovim stopama", kazao je.

Kako je dodao, državni praznici su prilika da pokrećemo konkretne korake s ciljem jačanja državnosti i nezavisnosti. Zato je večeras inicirao dva prijedloga.

"Prvo, kao što u Tuzli postoji Kuća bosanskog jezika, predlažem da u svakoj općini ili gradu u kojima je to moguće otvorimo kuće bosanskog jezika. Drugo, sijedimo pozitivan primjer iz Cazina u kojem je otvoren Muzej bosanskog kraljevstva. Predlažem da i to otvorimo u svakoj državi ili gradu u kojem je moguće. Učinimo sve što je u našoj moći da naša zemlja bude jača i sigurnija. Dobronamjernim ljudima poručujemo da zajedno trebamo čuvati BiH. Zlonamjernim, koji nisu odustali od iluzornih velikodržavnih projekata, poručujemo da će u nama imati neprobojni bedem. Dakle, s prijateljima prijateljski, s neprijateljima onako kako zaslužuju", kazao je.

Upitao se zašto separtistički orijentisanim političarima smeta prisustvo međunarodne zajednice, zašto su protiv stranaca u Komisiji za nacionalne spomenike, zašto su protiv stranih sudija u Ustavnom sudu, zašto su protiv visokog predstavnika, zašto napadaju ambasadore zapadnih i drugih zemalja koje poštuju BiH.

"Ništa nije slučajno - oni koji to zagovaraju, imaju opasne namjere prema BiH. Nije tačno da čelnicima bh. entiteta RS smeta prisustvo stranaca. Tačno je da oni žele jačanje uticaja Rusije i slabljenje uticaja Zapada i slobodnog demokratskog svijeta. Zbog toga je predsjednik bh. entiteta RS proučio 'cijeli svijet treba Putinov humani pristup kako bi se obuzdao nakaradni, liberalni zapad i EU koja je zapala u kulturnu regresiju'. Nema dileme, čelnici bh. entiteta RS rade prema instrukcijama Moskve i njihov zajednički cilj je ukloniti evroatlanski uticaj iz BiH i blokirati sve što našu državu vodi ka funkcionalnoj demokratiji", kazao je.

 

Objasnio je šta bi se desilo ako bi se međunarodna zajednica povukla?

"Svi znamo odgovor. Ponovo bi iste politike ugrozile mir u BiH i regji. Zato moramo otvoreno i argumentirano raskrinkati licemjernu i opasnu politiku. Postali smo zemlja kandidat za članstvo u EU u decembru 2022. Uskoro očekujemo otvaranje pregovora. Mi smo u srcu Evrope i naše mjesto je u EU", dodaje.

Kaže da je BiH pred vratima NATO saveza.

"To je naše državno, zakonsko i političko opredjeljenje. Imamo puni koncenzus o NATO-u i on je postignut u nadležnim državnim organima. On se može promijeniti samo tamo gdje je uspostavljen i izglasan, nikako u nenadležnim, entitetskim organima vlasti. NATO je sigurna luka svim ljudima u BiH koja garanuje mir, sigurnost i ekonomski razvoj", dodao je.

Na kraju je poručio da ne postoji važnije pitanje od pitanja očuvanja države BiH.

 

"Neka odanost i privrženost BiH budu na prvo mjestu. Sretan vam Dan nezavisnosti", poručio je Bećirović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...