USVOJILI IZVJEŠTAJE: Evropski parlament traži da se ubrza proces proširenja EU

Evropski parlament usvojio je godišnje izvješće za 2023. godinu o provedbi zajedničke vanjske i sigurnosne politike te izvješće o provedbi zajedničke sigurnosne i odbrambene politike u kojima se upozorava da nove geopolitičke okolnosti i ratovi u blizini "ugrožavaju sigurnost Evropske unije". 

  • Evropa

  • 28. Feb. 2024  

  • 0

Evropska unija mora provesti institucionalne reforme i ubrzati proces proširenja, pozvali su eurozastupnici u usvojenim izvješćima o vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici, priopćio je danas Evropski parlament, prenosi Hina.

Evropski parlament usvojio je godišnje izvješće za 2023. godinu o provedbi zajedničke vanjske i sigurnosne politike te izvješće o provedbi zajedničke sigurnosne i odbrambene politike u kojima se upozorava da nove geopolitičke okolnosti i ratovi u blizini "ugrožavaju sigurnost Evropske unije". 

Eurozastupnici smatraju da je potrebno ubrzati proces proširenja Unije, provesti institucionalne reforme, reformirati proces donošenja odluka u Uniji, kao i da EU mora biti ustrajna u potpori Ukrajini i nastaviti joj vojno pomagati do kraja rata. Izvjestitelj iz redova pučana, Nijemac David McAllister, čije je izvješće usvojeno s 338 glasova za, 86 protiv i 122 suzdržanih, rekao je da EU mora još puno raditi ako želi postati "ozbiljan i neovisan geopolitički igrač".

"Moramo kombinirati revitaliziranu politiku proširenja s institucionalnim reformama, imati bližu saradnju s multilateralnim organizacijama i ojačati bilateralna partnerstva. Usvojeni tekst trebao bi poslužiti kao smjernica za prioritete iduće Europske Komisije i Visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku", rekao je McAllister. 

Hrvatska eurozastupnica i potpredsjednica AFET-a Željana Zovko (HDZ/EPP) pozdravlja što se u izvješću poziva na razvijanje preventivne demokracije. Bila je izvjestiteljica Evropskog parlamenta za preporuku o ulozi preventivne diplomacije Evropske unije u rješavanju zamrznutih sukoba diljem svijeta i smatra je "proaktivnim vanjskopolitičkim alatom" kako bi se sukobi primarno prevenirali, umjesto gasili. 

Parlament u izvješću ističe da su "vojna pobjeda Ukrajine i buduća integracija te zemlje u EU i NATO nužne za osiguranje europske sigurnosti, stabilnosti i održivog mira". 

"Da bismo imali trajnu sigurnost u Evropi i u svijetu, ruskog agresora treba spriječiti da pobjedi u Ukrajini. (...) EU također mora osigurati dovoljno sredstava za našu kolektivnu sigurnost i obranu, istovremeno osiguravajući uspostavljanje potrebnih institucionalnih okvira za učinkovito rješavanje kriza u blizini", rekao je izvjestitelj iz redova socijaldemokrata Sven Mikser čije je izvješće o sigurnosnoj i obrambenoj politici usvojeno s 350 glasova za, 91 protiv i 96 suzdržanih.

Hrvatski eurozastupnik, socijaldemokrat Tonino Picula rekao je na raspravi uoči glasanja da zajednička vanjska i sigurnosna politika ne smiju ostati najslabije karike Unije, kao i da su potrebne institucionalne reforme, ali da se "moraju temeljiti na jasnoj procjeni evropskih potreba, a ne koristiti kao alat političke moći".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...