"SB" NA KONFERENCIJI ZA MEDIJE: Postignut dogovor, odgođeni mirni protesti u Sarajevu (FOTO)

Kako se navodi, na današnjem sastanku Pregovaračkog tima Sindikata i Vlade KS postignut je dogovor o povećanju plaća komunalnih radnika.

  • Vijesti

  • 29. Feb. 2024  29. Feb. 2024

  • 0

SSRKPFBiH Kantonalni odbor Sarajevo je donio Odluku o odgađanju najavljenih mirnih protesta Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede KO Sarajevo zakazanih za danas u 11:55 sati u parku ispred zagrade Vlade KS.

Kako se navodi, na današnjem sastanku Pregovaračkog tima Sindikata i Vlade KS postignut je dogovor o povećanju plaća komunalnih radnika, te će se na narednom sastanku pregovaračkih timova usaglasiti konačni stavovi i pristupiti potpisivanju Kolektivnog ugovora za radnike u komunalnim preduzećima KS.

“Sindikat je tražio 100KM. Dogovoreno je da povećanje plate bude u iznosu od 80 KM”, kazao je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Bojan Bošnjak.

Bošnjak je naveo kako je opredjeljenje Vlade KS da se poboljšaju uslovi rada komunalnih privrednika.

“Povećanje je malo ali u ovom momentu smo svjesni da je to maksimum”, kazali su iz Sindikata na današnjoj konferenciji za medije.

Ove godine izdvojeno je 40 miliona maraka komunalnim preduzećima, podsjetio je Bošnjak.

Podsjetimo, danas 5 do 12 trebali su biti održani protesti zbog teške situacije u komunalnim preduzećima, malih plata i loših uslova rada.

Pregovori novog kolektivnog ugovora ranije su propali jer je Vlada KS ponudila povećanje plate za 50 KM, a ne za 100 KM kao što su zahtijevali iz Sindikata radnika komunalne privrede u FBiH.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...