NJEMAČKI KANCELAR IZAZVAO VELIKI SKANDAL: Britanci ogorčeni - "Njegove riječi su dar ruskim propagandistima!" (VIDEO)

Njemačka je optužena za "flagrantnu zloupotrebu obavještajnih podataka" nakon što je otkrila da britanski vojnici podupiru ukrajinske snage koje lansiraju rakete dugog dometa Storm Shadow.

  • Svijet

  • 29. Feb. 2024  

  • 1

Olaf Scholz rekao je u ponedjeljak da Ukrajini neće isporučiti Taurus, njemački ekvivalent krstarećim raketama Storm Shadow nastalim u koprodukciji Velike Britanije i Francuske, jer će zahtijevati pomoć vojnika na zemlji, navodeći kao primjer britanski i francuski pristup s vlastitim sistemima. Scholz je kazao da bi slijeđenje prakse Velike Britanije učinilo Njemačku "učesnikom u ratu", piše britanski Telegraph, prenosi Slobodna Bosna. 

Ovakvi Scholzovi komentari su ocijenjeni kao ugrožavanje britanskog vojnog i diplomatskog osoblja na terenu.

"Ovo je flagrantna zloupotreba obavještajnih podataka namjerno osmišljena kako bi se odvratila pozornost od njemačke nevoljkosti da naoruža Ukrajinu vlastitim raketnim sistemom dugog dometa. Rusija će to bez sumnje iskoristiti da podigne nivo eskalacije", kazao je Tobias Ellwood, bivši predsjednik odbrambenog odbora Donjeg doma Britanskog parlamenta.

Kancelara Scholza također su kritikovali i njemački opozicioni zastupnici.

"Kancelarova izjava u vezi s navodnom umiješanošću Francuske i Britanije u upravljanje krstarećim projektilima dugog dometa korištenim u Ukrajini potpuno je neodgovorna", kazao je Norbert Rottgen, viši član zastupnika iz bivše vladajuće stranke Angele Merkel, CDU.

Naime, kancelar Scholz je pod sve većim pritiskom da isporuči projektil dugog dometa kako bi poremetio ruske opskrbne linije i spriječio Moskvu da zauzme daljnji teritorij. On je zbog toga u ponedjeljak kazao da njemački vojnici ne mogu slijediti svoje britanske i francuske kolege u "načinu kontrole ciljeva i popratne kontrole ciljeva".

“Njemački vojnici se ni u jednom trenutku i ni na jednom mjestu ne mogu povezati s ciljevima koje ovaj sistem (Taurus) pogađa. Čak ni u Njemačkoj", rekao je Scholz.

UGROZIO STRANO OSOBLJE U UKRAJINI

Poznato je da Britanija pruža obavještajne podatke o ruskim ciljevima, ali nije jasno koji nivo podrške daje ukrajinskim trupama koje ispaljuju njene projektile na zemlju.

U utorak je britanska vlada objavila da ima "mali broj" vojnika raspoređenih unutar Ukrajine, navodeći samo da su neki uključeni u medicinsku obuku.

Špekulacije Scholza o ulozi britanskih trupa u Ukrajini pojačale su zabrinutost za sigurnost diplomata i drugog osoblja stacioniranog u zemlji, rekli su obrambeni izvori za The Telegraph.

To je također povećalo prijetnju potencijalnih ruskih prekomorskih obavještajnih operacija na britanskom tlu, dodali su izvori.

Kao odgovor kancelaru Scholzu, Ministarstvo odbrane Velike Britanije jednostavno je uputilo upit Kijevu u utorak.

"Ukrajinska upotreba Storm Shadowa i određivanje meta su stvar oružanih snaga Ukrajine", rekao je glasnogovornik ministarstva odbrane Velike Britanije za The Telegraph.

“Ujedinjeno Kraljevstvo, zajedno s drugim saveznicima, daje niz opreme Ukrajini kako bi joj pomogla u borbi protiv nezakonite i neizazvane agresije Rusije", dodali su. 

"SCHOLZOVE RIJEČI SU DAR RUSKIM PROPAGANDISTIMA"

Rakete Taurus sposobne su za dublje udare i sadrže sofisticiranije tehnologije za uništavanje bunkera od britanskih krstarećih raketa Storm Shadow i francuskih Scalp isporučenih prošle godine.

Njemački projektil, koji ima domet od 500 kilometara, mogao bi lako pogoditi politički osjetljive mete, poput Moskve ili Kerčkog mosta koji povezuje Rusiju s okupiranim Krimom.

“Britanska podrška Ukrajini teško da je novost za Moskvu s obzirom na česta curenja informacija, ali to je ranije bilo prikriveno dvosmislenošću. Scholz je ipak jasnije probio ovaj veo. Njegova je tvrdnja dar ruskim propagandistima, koji već čine ključni dio ruskih napora da potkopaju koheziju NATO-a i podršku Kijevu tokom ovog kritičnog razdoblja uoči izbora u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu. To će natjerati Rusiju da što prije udvostruči napore da cilja strane snage prisutne u Ukrajini i da iznosi napuhane tvrdnje o gubicima", kazao je Justin Crump, izvršni direktor obavještajne konsultantske kompanije Sibylline.

NJEMAČKI KANCELAR NE VJERUJE UKRAJINICMA

Scholz gaji duboko nepovjerenje da će Ukrajina ignorisati njegove naredbe da ne gađa politički osjetljive mete, kažu analitičari.

"Postalo je vrlo jasno da je razlog zašto Scholz ne podržava isporuku Taurusa taj što on suštinski ne vjeruje da će Ukrajinci koristiti te projektile na način koji nije u suprotnosti s onim što on doživljava kao interese Njemačke", kazao je Fabian Hoffman, doktor nauka i saradnik na Nuklearnom projektu u Oslu

"Gospodin Scholz je apsolutno uplašen da bi se bilo koja od ovih raketa Taurus mogla koristiti u napadu na politički osjetljivu metu, bilo u Ukrajini ili u Rusiji. Jednostavno, teoretska sposobnost da se njemačkim oružanim sistemima pogode ciljeve do Moskve stvara blokadu u glavi njemačkog kancelara. On osjeća golemi strah od potencijala eskalacije i posljedica koje bi to moglo imati za Njemačku", dodaje Hoffman.

Stručnjaci kažu da bi Njemačka mogla prevladati svoje strahove od eskalirajućih napada tako što bi unaprijed programirala donirane projektile Taurus da spriječe takve napade.

Poznato je da su SAD instalirale softver za geo-blokiranje na svoje raketne bacače Himars poslane u Ukrajinu, sprječavajući snage Kijeva da pucaju na rusko tlo, piše britanski Telegraph, prenosi Slobodna Bosna. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...