LEGITIMNO, PA KO KOGA PREVARI: Na HRT-u ne odustaju od obmana javnosti, pogledajte kako se Čovićev model izbornog zakona pokušava ugurati u 14 prioriteta EU

I ovoga puta su na sceni isti akteri, a termin je udarni, u središnjem Dnevniku HTV-a.

  • Mini market

  • 01. Mar. 2024  01. Mar. 2024

  • 1

Ne prestaju pokušaji od strane Čovićevih medijskih struktura na HRT-u da se izmjena Izbornog zakona po modelu HDZ-a BiH predstavi kao jedan od 14 prioriteta za početak pregovora sa Evropskom unijom, što je apsolutna neistina.

"Slobodna Bosna" je ranije izvijestila o sličnom pokušaju obmane javnosti. Više pročitajte OVDJE!

I ovoga puta su na sceni isti akteri, a termin je udarni, u središnjem Dnevniku HTV-a.

-Potkraj ožujka Europsko vijeće trebalo bi odlučivati o tome je li Bosna i Hercegovina ispunila uvjete za početak pregovora o članstvu u Europskoj uniji. Propao je još jedan pokušaj bosanskohercegovačkih političara da se dogovore o zakonima koje traži Bruxelles. Hoće li BiH uspjeti iskoristiti pruženu priliku i otvoriti pregovore o članstvu?

Parlament Bosne i Hercegovine usvojio je Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma. Zakoni o žalbenom sudu, sukobu interesa i izborni zakon su na čekanju. Nema dogovora, navodi se u prilogu.

-Pitanje reforme izbornog zakonodavstva, međunarodnih presuda i člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda trebalo bi sačekati zajedničku sveobuhvatnu analizu i promjenu, rekao je Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda.

-Sve ono što je dogovoreno na zadnjem sastanku s predsjednicom Europske komisije i dvojicom predsjednika vlade Nizozemske i Republike Hrvatske trebalo bi završiti kao takvo. Ako to ne uspijemo u cjelini, da vidimo što smo u stanju uraditi, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Sve više se spominje kako će visoki predstavnik Christian Schmidt, uz snažnu potporu SAD-a, nametnuti izmjene izbornog zakona.

-Ako bi slučajno krenuo nametati zakone - ja ništa ne prijetim, samo govorim što ćemo mi uraditi - dakle, ukoliko bi nametnuo bilo što, bilo što što se odnosi na Republiku Srpsku, u bilo kojem segmentu, RS istupa iz procesa na način da će donijeti svoj zakon o izborima i provesti te izbore na svoj način, poručio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

„Sarajevski bošnjačko-građanski blok u vladajućoj koaliciji odbija prijedloge HNS-a o izmjeni izbornog zakona po kojemu bi Hrvati mogli birati svojega člana Predsjedništva BiH“, navodi u javljanju reporter HRT-a Ilija Barbarić.

Za potrebe priloga angažiran je i profesor Srđan Perišić sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kome, kako se vidi iz priloga, tek ništa nije jasno.

Pogledajte video!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...