VODEĆI ZRAKOPLOVNI STRUČNJAK U REGIONU U NEVJERICI NAKON NAJAVA IZ REPUBLIKE SRPSKE: „O, moj Bože; Tko je ovdje lud…“!?

Autori analize naglašavaju da je prometna infrastruktura do aerodroma loša, da se radi o lokalnim cestama koje su u vrlo lošem stanju, nezadovoljavajuće širine, a na mjestima je sigurnost prometa vrlo ugrožena. Na lokaciji postoji vodovod, ali ne postoji kanalizacija, niti termotehnička instalacija.

  • Ekonomija

  • 02. Mar. 2024  02. Mar. 2024

  • 2

Bosna i Hercegovina trenutno ima četiri međunarodna aerodroma, od kojih samo Međunarodni aerodrom Sarajevo ima kontinuitet pozitivnog poslovanja s višemilijunskom dobiti i jedini je bh. aerodrom koji igra važniju ulogu u civilnom zrakopolovstvu u regiji.

Kada je riječ o ostala tri aerodroma – Banja Luka, Tuzla i Mostar, u prethodnim godinama više se pisalo o njihovim problemima, nego o pozitivnim rezultatima.

OJ, TREBINJE - TREBINJE

Izgradnju aerodroma u Trebinju trebala bi dominantno financirati Republika Srbija. Osnivač poduzeća Aerodrom Trebinje je poduzeće Aerodromi Srbije. Prema određenim procjenama izgradnja bi trebala koštati i više od 100 miliona eura, a jedan dio sredstava bi trebao izdvojiti i bh. entitet Republika Srpska.

Međutim, i dalje nije potpuno izvjesno da će se ovaj aerodrom uopće izgraditi, a do sada su probijeni svi zadani rokovi. Iako se prikupljaju sve neophodne dozvole, potrebno je i da Predsjedništvo BiH odobri ovaj projekt.

Fantomski aerodrom Trebinje, koji je trebao biti u funkciji do kraja 2022., a još nije ni prva lopata zabijena u zemlju, objavio je detalje izgradnje.

Aerodrom će se, navodno, nalaziti kod naselja Hum, na entitetskoj granici sa FBiH. Ukupna površina aerodroma će biti 48.805 kvadratnih metara. Objekte bi trebali sačinjavati:

-Terminal 38.640 kvadratnih metara
-Kontrola leta 2515 kvadratnih metara, od čega je toranj 2280 kvadratnih metara
-Vatrogasna stanica od 1710, garaža od 2947 i praonica vozila od 270 kvadratnih metara
-Pregled službenih lica 852 kvadratna metra
-Svi prostori za gorivo (skladišta, pretakalište, pumpna stanica i dr.) 1972 kvadratna metra
-Ostali tehnički prostori aerodroma (eko zona, kontrola naplate parkiranja, prostori za pse, granična policija…) 2144 kvadrata
-Poletno-sletna staza od 3500 metara

Autori analize naglašavaju da je prometna infrastruktura do aerodroma loša, da se radi o lokalnim cestama koje su u vrlo lošem stanju, nezadovoljavajuće širine, a na mjestima je sigurnost prometa vrlo ugrožena. Na lokaciji postoji vodovod, ali ne postoji kanalizacija, niti termotehnička instalacija.

ALEN ŠĆURIC, ZRAKOPLOVNI ANALITIČAR (Screenshot)

-Trebinje će imati terminal od 38.640 kvadrata što je više od pola terminala Zagreba koji je 68.883 kvadratna metra. Ovo je točno duplo više od Sarajeva. Poletno-sletna staza od 3500 metara. O, moj Bože! Pitanje je samo - Tko je ovdje lud!?, prokometnirao je najave iz bh. entiteta RS vodeći zrakoplovni stručnjak Alen Šćuric.

O problemima poslovanja aerodroma u Bosni i Hercegovini Šćuric je nedavno govorio za „Slobodnu Bosnu“.

-Trebinje je majušan gradić sa siromašnim stanovništvom. Na samo pola sata je Zračna luka Dubrovnik, a na sat i pol Tivat i Mostar. Dubrovnik će ove godine imati više od 3 milijuna putnika, ima ogromna broj linija i frekvencija, velik broj LCC tamo leti, imat će čak i bazu Ryanaira. Kakve šanse tu može imati Trebinje? Apsolutno i baš nikakve, kazao je Šćuric za „Slobodnu Bosnu“.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...