REAKCIJE NA NAJAVLJENO SPALJIVANJE LUTKE SA LIKOM NIKOLAIDISA: "Kolega, neka ti je srećan spomenik!"

“Princip je isti, sve su ostalo nijanse… Ante Tomić, Imotski. Martina Mlinarević, Mostar. Andrej Nikolaidis, Herceg Novi”, napisala je ona na mreži X.

  • Regija

  • 02. Mar. 2024  02. Mar. 2024

  • 13

Nakon što je najavljeno da će večeras na karnevalu biti spaljena lutka sa likom crnogorskog književnika i kolumniste CdM-a Andreja Nikolaidisa oglasili su se mnogi kolumnisti, predstavnici nevladinog sektora, građanski aktivisti iz Crne Gore i regiona, političari, dijaspora … Oni osuđuju najavu organizatora karnevala i iskazuju podršku Nikolaidisu, te upozoravaju na opasnosti ovakvih akcija, piše CdM.

Kolumnista Brano Mandić oglasio se na Facebooku.

“Nema što čovjek nego da proguta knedlu ljubomore i kaže, kolega, neka ti je srećan spomenik! :)”, napisao je Mandić.

Publicista, novinar i bivši političar sa Kosova Veton Surroi iskazao je pordšku Nikolaidisu.

Reagovala je i Martina Mlinarević bosanskohercegovačka i hrvatska kolumnistkinja, pjesnikinja i društveno angažovana aktivistkinja.

“Princip je isti, sve su ostalo nijanse… Ante Tomić, Imotski. Martina Mlinarević, Mostar. Andrej Nikolaidis, Herceg Novi”, napisala je ona na mreži X.

“Mora da je mnogo srećna i zadovoljna lokalna zajednica kojoj je najveći problem – pisac”, napisao je na mreži X poslanik PES-a Miodrag Laković.

“U planu i programu spaljivanja lokalni fašisti i nikogovićii preskaču knjige – i odmah prelaze na pisce … A što, na primjer, ne spalite lutku nekog popa-pedofila, kukavice? Zlo se spaljuje, a ne istina i kritička riječ, slobodni ljudi i umjetnost”, napisao je bivši ambasador Miodrag Vlahović.

Jakič: Namjera spaljivanja lutke primitivan čin zastrašivača

“Namjera spaljivanje lutke koja predstavlja uspješnog crnogorskog i bosansko-hercegovačkog pisca, društveno-političkog analitičara i kritika vlasti, Andreja Nikolaidisa, dobitnika brojnih evropskih priznanja za književnost, je vrijedno osude”, naveo je na mreži X Roman Jakič, istaknuti slovenački političar i bivši član Evropskog parlamenta.

“Primitivan čin zastrašivača koji Andreju ni u čemu ne mogu parirati”, zaključio je Jakič.

Oglasio se i funkcioner SDP-a Adnan Striković.

“Htjedoh napisat: ” Svi smo mi Andrej Nikolaidis”. Ali razmislih i odustah. Nažalost, nismo mu ni primać”, naveo je on na mreži X.

Karnevalsko spaljivanje istine!

“Svetosavska klero-nacionalistička vlast iz dana u dan pokazuje svoje pravo lice. Udaraju na Crnu Goru, šalju poruke iz kojih izvlačimo pouke i motivišemo se za odlučujuću borbu sa njima, političku”, kazala je Emina Čolović Kajević predsjednica Ženske Evropske platforme dijaspore Crne Gore.

Prema njenim riječima poruku koju šalju spaljivanjem lutke Andreja Nikolaidisa, vrlo je opasna i direktna.

“Nisu slučajno izabrali njega da “žrtvuju” zato što je on osvjedočeni kosmopolita i borac protiv crkveno-četničke ideologije, te ovim činom oni šalju poruku kako bi se mogli i kako će se provesti svi koji ne budu dio njihovog šovinističkog bloka. Nećemo se dati i Crnu Goru ćemo odbraniti i sve njene rodoljube i heroje! Neka budu sigurni”, zaključila je ona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...