IZRAEL PRISTAO NA PROMJENU RIJEČI POTENCIJALNIH PJESAMA ZA EUROSONG: Organizatori osporili originalne tekstove zbog političkih poruka

Ona je trijumfovala pjesmom "October Rain", ali Evropska radiodifuzna unija (EBU) je, nakon toga, podnijela zahtjev da razmotri i odobri riječi ove pjesme.

  • Show

  • 03. Mar. 2024  

  • 0

Pjevačica Eden Golan izabrana je za predstavnicu Izraela na Pjesmi Evrovizije u Malmeu, prenosi Nova.rs.

Ona je trijumfovala pjesmom "October Rain", ali Evropska radiodifuzna unija (EBU) je, nakon toga, podnijela zahtjev da razmotri i odobri riječi ove pjesme.

Prema daljim navodima, EBU je signalizirala da postoji šansa da se numera diskvalifikuje zbog navodne političke poruke koju sadrži, a što je već godinama zabranjeno na ovom takmičenju. Navodno, numera aludira na napade Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, većinom civila i oteto i u Pojas Gaze odvedeno više od 250 talaca.

Izraelski izvođači rekli su da ne žele da menjaju riječi ove pjesme, te da će se povući iz takmičenja ukoliko neko od njih bude tražio izmejne. Sa druge strane, EBU nije želeo mnogo da komentarše ovo.

Ipak, kako piše „Times of Israel“, organizatori takmičenja ipak su osporili tekst ove numere, ali je Izrael pristao da revidira tekst ove numere, kao i tekst drugoplasirane pesme „Dance Forever“, ali tako da „očuvaju umjetničku slobodu“.

Izraelska televizija pristala je da izmeni tekstove, na zahtjev predsjednika ove države, Isaka Hercoga.

"Predsjednik je posebno naglasio da u ovom trenutku, kada oni koji nas mrze na svaki način nastoje da gurnu u stranu i bojkotuju državu Izrael, Izrael mora da zvuči ponosno i bude uzdignute glave i da podigne svoju zastavu na svakom svjetskom forumu, posebno ove godine“, navodi se u saopštenju Kana, izraelskog izbora za predstavnika na Pjesmi Evrovizije, prenosi pomenuti medij.

Osim same sintagme "oktobarska kiša" koja se više puta ponavlja i jasno aludira na napade Hamasa koji su počeli u oktobru, "Israel Hayom" piše da se i iza reči "cvijeće" koja se spominje u jednom trenutku, krije skriveno značenje. Naime, kako se navodi, Izraelcima je dobro poznato da, u ovom kontekstu, riječ "cvijeće" aludira na stradale vojnike, što je dio slenga Izraelskih odbrambenih snaga.

Naime, jedan dio pjesme glasi „još sam mokra od oktobarske kiše… nema vazduha za disanje… nema vazduha, nema mene iz dana u dan. Svi su oni bili dobra deca, svako od njih“.

Sa druge strane, dijelovi drugoplasirane pjesme "Dance Forever" glase "Širim svoja krila, letim kroz nebo, čujem violine, anđeli ne plaču, oni samo pjevaju". Kako se navodi, koja god pjesma da bude izabrana da predstavlja Izrael u Malmeu, otpjevaće je Eden Golan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...