"SB" NA KONFERENCIJI ZA MEDIJE: Konaković otkrio teme sastanka sa Baerbock (FOTO)

Konaković je naglasio važnost ove posjete i odličnu saradnju Njemačke i BiH.

  • Vijesti

  • 05. Mar. 2024  

  • 4

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković održao je sastanak s ministricom vanjskih poslova Njemačke Annalenaom Baerbock na kojem je razgovarano o evropskom putu Bosne i Hercegovine i sa kojeg su poslate ohrabrujuće poruke.

Konaković je naglasio važnost ove posjete i odličnu saradnju Njemačke i BiH.

“Na listi najvažnijih ekonomskih saradnika BiH, Njemačka je u samom vrhu dugi niz godina. Obim naše ekonomske razmjene na najbolji način oslikava naše dobre veze. Mi u Njemačku godišnje izvozimo preko 3 milijarde vrijednosti robe iz BiH, a eto malo pogledajte koliko izvozimo u neke druge zemlje koje neki političari u BiH nazivaju prijateljskim. U ovom historijskom za nas trenutku veoma je važna podrška Njemačke na evropskom putu. Prilika da BiH otvori pregovore sa EU može se zaista nazvati historijskom”, rekao je Konaković.

Naveo je kako su konkretne ponude od EU koje imamo u vezi integracije u evropsko tržište primjeri da EU u ovom trenutku širom otvara vrata te je izrazio nadu da će njegove kolege, ali i oni koji zajedno s njim čine vlast na nivou BiH, nastaviti raditi na “ne tako lakim pregovorima i završiti svoje obaveze”.

“Mi smo jučer započeli, danas intenzivno pregovaramo o detaljima zakona o sukobu interesa i sve što smo uradili nakon odluke o uvjetnom zelenom svjetlu iz decembra pokazuje našu spremnost i opredjeljenost da se nastavi evropski put brže nego što smo ikada ranije putovali. Razgovori na kojima insistramao dugo se isplate i donose, prije svega, građanima benefite i korist, a politčarima možda ne, zbog čega nastaju dnevne svađe zbog kojih ljudi napuštaju BiH. Danas smo govorili o svim detaljima i veoma je važna poruka naša poruka opredijeljenosti protiv korupcije na kojoj insistiraju naši partneri. Činjenice da su u zatvoru bivši direktor OSA-e i predsjednik Suda BiH te osuđen premijer FBiH pokazuju koji stepen korupcije u BiH živi dugo godina, ali ovog puta sistem pokazuje spremnost da se obračuna i s najvišim nosiocima funkcija u našoj zemlji i opredijeljnost da se korupcija počne rješavati na adekvatan način”, kazao je Konaković.

Jedna od tema sastanka bila je i Berlinski proces te je Konaković naveo kako su usvojena dva dokumenta, treći o kretanju s ličnim kartama je na čekanju, dok su za četvrti započeli pregovori nakon što je Borjana Krišto stavila svoj potpis.

"Nadamo se da će kolege iz RS dati brzo zeleno svjetlo. To će biti primjer kako zemlje Zapadnog Balkana sarađuju u određenim oblastima, posebno u ekonomskim. Jasni su mi strahovi EU koji posmatrajući naše nesporazume na Zapadnom Balkanu ne unesemo svoje problem u jednu kuću u kojoj vlada red. Tako da bismo trebali uložiti napore i pokazati da možemo sarađivati i kao takvo tržište integrisati u tržište EU koje otvara velike investicijske mogućnosti. Cilj ja zadržati mlade u BiH da grade svoj život u BiH i ne idu van nje”, poručio je Konaković.

Podsjećamo, Baerbock je jutros s Konakovićem prošetala starim dijelom Sarajeva i obišla Baščaršiju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...