EUROPARLAMENTARAC KLEMEN GROŠELJ: "Sve je manje strpljenja u EU prema Dodiku, očekujemo da Schmidt..."

(...) igra aktivniju ulogu. A očekuje i Vašington."

  • Politika

  • 05. Mar. 2024  05. Mar. 2024

  • 2

"Ne potcjenjujte snagu rezolucija Evropskog parlamenta. Stvari se ovdje sve dinamičnije mijenjaju", poručuje u razgovoru za Politicki.ba Klemen Grošelj

Ovaj liberalni poslanik Evropskog parlamenta iz Slovenije jedan je od onih koji su se snažno angažirali da se usvoji još jedna rezolucija u kojoj se zahtijevaju sankcije Evropske unije protiv političkog lidera bosanskih Srba Milorada Dodika

"To ipak nije "mrtvo slovo na papiru". Ona jeste neobavezujuća, ali je i jaka politička poruka. Sada je na Vijeću Evropske unije, ali i vladama država EU šta će dalje. Rezolucija ovog sadržaja bit će realizira. Kad - tad", poručuju on.

Grošelj posebno ističe da je "sve manje strpljenja i unutar EU prema Dodiku". 

Kada će, kaže, doći do sankcija, to niko ne zna. Ali će doći.

"Svi su se nekako nadali da će, ako ova vladajuća koalicija u F BiH učini šta je obećala, biti lakše vršiti pritisak na Dodika. Sada je situacija takva da se promijenio fokus, kada je zapadni Balkan u pitanju. I do te promjene došlo je i u Vašingtonu. Sada su i EU i SAD spoznali i na stanovištu su da stabilnost i mirna budućnost zapadnog Balkana zavisi od situacije u Bosni i Hercegovini.  Ranije je fokus bio više na Srbiji i Kosovu. Sada se on usmjerio na BiH. Šta će to konkretno značiti, ne bih nagađao. Ali ćemo uskoro vidjeti neke promjene u odnosu na Dodika", najavljuje liberalni slovenački europarlamentarac.

Grošelj je, inače, član vladajuće stranke Slovenije Pokret Sloboda.

U razgovoru za Politicki.ba on posebno svjetlo baca na visokog predstavnika. Navodi da se u Briselu, ali i Vašingtonu, puno očekuje od njega. 

"On se nešto plaši. Očekuje se od  njega da uradi nešto, ali izgleda da se on boji povlačiti poteze", kaže Grošelj.

Upitan na šta konkretno misli, Grošelj kaže da "visoki predstavnik može svašta uraditi". 

"Kada je Dodik u pitanju, on bi mogao dosta toga uraditi. Mi očekujemo da visoki predstavnik Christian Schmidt igra aktivniju ulogu. A očekuje i Vašington", ističe Grošelj za Politicki.ba. 

Upitan da li Dodiku vrijeme ide naruku, obzirom da svi očekuju nagli porast broja zastupnika iz grupacija ekstremne desnice, on kaže da je to 'opasna kalkulacija'. 

Grošelj je stava da će ekstremni desničari uvijek podržavati tipove poput Dodika ili Aleksandra Vučića. 

"Bio bih tu dosta oprezan. Sigurno ih i Dodik predstavlja kao svoje saveznike, ali za čas posla oni preokrenu stav. Zna se da su oni kategorički protiv proširenja EU i bilo kakvih programa novih finansiranja zapadnog Balkana. Znate, ti radikali vole evropski novac! S njima, novac za Balkan može biti dosta manji I mi to vidimo bezmalo svaki dan. Stranka Marin Le Pen je, na primjer, branila Srbiju, kada je bila rasprava o rezultatima izbora u toj državi. Ali kad je bilo priče o proširenju EU,  apsolutno su protiv i daljeg širenja Unije i novih para za zapadni Balkan", navodi Grošelj.. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...