MINISTAR BUNOZA NAKON SJEDNICE VIJEĆA MINISTARA BIH: "Maksimalno smo se potrudili da zakon bude usklađen sa međunarodnim standardima"

"Pozivam da se podrži ovaj zakon za dobrobit svih u Bosni i Hercegovini", kazao je Bunoza.

  • Politika

  • 06. Mar. 2024  

  • 1

Vijeće ministara BiH na današnjoj hitnoj sjednici usvojilo je Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa koji sada ide u parlamentarnu proceduru.

Riječ je o jednom od zakona koji je uvjet za pristupanje pregovorima Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza kazao je za Hayat da usvajanje ovog zakona predstavlja veliki napredak.

"Trudili smo se da ne bude lošije rješenje od trenutnog zakona. Nadam se da će biti usvojen i u Parlamentarnoj skupštini BiH",  kazao je Bunoza.

Dodao je da su ovim zakonom depolitizirali komisiju koja odlučuje o sukobu interesa u kojoj više neće moći biti parlamentarci niti članovi političke stranke.

"Bit će sedam članova. Prilikom glasanja neće više biti potreban kvalificirani glas. Jasnije su definicije sukoba interesa, jasnije su definicije bliskih srodnika, nositelji javnih funkcija morat će objaviti svoje izvještaje o imovini", kazao je Bunoza.

Naveo je i da će, prema ovom zakonu, sva upravna tijela morati sarađivati sa Komisijom.

"I banke i druge finansijske organizacije. Smatram da smo i na neki način dosegli svoj maksimum, da je zakon poprilično strog i strožiji u odnosu na trenutni zakon i nadam se da će dobiti potporu i u parlamentarnoj proceduri. Svjesni smo uloga i negativnih posljedica ako ovaj zakon ne bude usvojen u Parlamentu. Maksimalno smo se potrudili da zakon bude usklađen sa međunarodnim standardima. Pozivam da se podrži ovaj zakon za dobrobit svih u Bosni i Hercegovini", kazao je Bunoza.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...