DA SMO U EU, BILI BISMO GORI OD NJIH: Turistička su velesila, a europski automobilski deponij

U čak 21 zemlji prosječna je starost voznog parka veća od 10 godina, a posebno je znakovit podatak kako desetljeće ili više star vozni park imaju najmoćnija europska automobilska zemlje Njemačka, odnosno bogata Švicarska.

  • Auto

  • 08. Mar. 2024  08. Mar. 2024

  • 0

Prema podacima Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), najstariji vozni park u okviru 28 zemalja Europske unije, Velike Britanije i članica EFTA-e ima Grčka. U ovoj zemlji se voze automobili s prosječnom starošću od čak 17.3 godine, što znači da su neka vozila prava automobilska antika. Odmah iza, s prosjekom od 16.6 godina, nalazi se Estonija.

Inače, mora se reći kako slika generalno nije dobra: u čak 21 zemlji prosječna je starost voznog parka veća od 10 godina, a posebno je znakovit podatak kako desetljeće ili više star vozni park imaju najmoćnija europska automobilska zemlje Njemačka, odnosno bogata Švicarska.

Europski prosjek u okviru navedenih zemalja se također povećao i iznosi 12.3 godine. 

Iako tih podataka nema u izvještaju ACEA-e, doznajemo kako je prosječna starost automobila u Srbiji 17.3 godine, što bi je stavilo na vrh zajedno s Grčkom, dok bi naši susjedi iz Bosne i Hercegovine bili vodeći jer je prosjek starosti njihovih automobila čak 17.8 godina, prenosi Index.hr.

Hrvatska ne stoji tako loše. Lošiji su, doduše, od europskog prosjeka, ali bolji od zemalja s kojima se vole uspoređivati, kao što su Slovačka, Mađarska ili Rumunija. 

Ako se pitamo koja europska zemlja ima najmlađu flotu automobila, jasno je da je to maleni i prebogati Luksemburg s prosjekom od 7.9 godina, što je za godinu dana mlađa flota od one koju voze Austrijanci i Danci.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...