S POGLEDOM NA PLANINU FUJI: Japanska privatna trkaća staza zapanjujući je podvig inženjerstva

U pitanju je privatna trkaća staza dovršena prošle godine u Japanu, nedaleko od Tokija.

  • Auto

  • 09. Mar. 2024  

  • 0

Ako ste se ikad pitali šta znači biti toliko bogat da se bogatstvo mjeri u stotinama miliona, pa i milijardama eura, ovaj primjer bi mogao biti prozor u taj svijet, u kojem vrijede neka druga mjerila i pravila. 

Ovo mogu priuštiti samo najbogatiji zaljubljenici u automobile.

U pitanju je privatna trkaća staza dovršena prošle godine u Japanu, nedaleko od Tokija.

Privatna staza s pogledom na velebnu planinu Fuji i tokijski zaljev s druge strane otvorena je u julu prošle godine na svečanosti koju su uveličali najatraktivniji automobili na otoku. 

Stazu dugu 3500 metara osobno je posjetio Tim Brown iz Top Geara te se provozao u svojem automobilu snova - posuđenom Porscheu 911 GT3 RS.

Magarigawa je prva privatna trkaća staza u Aziji, a tačna pozicija je prefektura Chiba, na sat vremena vožnje od Tokija. Ima 22 zavoja, 20 posto staze je na usponu, a 16 posto ima blagu nizbrdicu, uz čak 800 metara dugu ravnu dionicu.

Za osmišljavanje i izgradnju staze angažirani su vodeći stručnjaci u ovom području, tim za dizajn F1 staza u tvrtki Tilke Engineers and Architects. 

Pristup stazi imaju samo članovi ekskluzivnog kluba, a njima su na raspolaganju i svi prateći sadržaji.

Na stazi se nalazi servisni centar s timom mehaničara, dok prateći objekt nudi potpunu uslugu, od okrepe i noćenja do mjesta za vježbanje i opuštanje. 

Vlasnik je navodno želio na stazu dovesti suprugu i dvije kćeri. Kako nije uspio naći dovoljno zanimljivu stazu, odlučio je napraviti svoju. I upravo zato ova staza nudi brojne zabavne sadržaje, pa i karaoke disko, park za pse i igralište. 

Pogledajte ovdje.   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...